Ce spun managerii romani despre ispitele online

Ce spun managerii romani despre ispitele onlineIn anii ’80, romanii petreceau o zi ploioasa citind, poate mergand la un film sau jucand rummy in casa. Apoi a venit TV-ul, sunatul prietenilor pe telefoanele mobile. In prezent, multi aleg sa isi petreaca timpul pe Internet, “surfand” diferite site-uri sau aplicatii.

Unele companii investesc sute de mii de euro pe software care sa blocheze accesul angajatilor la retele sociale, YouTube sau mesagerie instant, in incercarea de a creste randamentul. Companii care vand astfel de solutii, precum Check Point, genereaza anual sute de milioane de euro. In Romania, firma a generat in 2010 afaceri de circa 200.000 euro, indicand interes pentru astfel de programe si pe piata locala.

Multe studii reliefeaza faptul ca tentatiile online diminueaza randamentul angajatilor in timp ce alte studii, din contra, spun ca programe precum Facebook sau YouTube ajuta la cresterea productivitatii.

Adrian Stanescu, managing partner al retelei de publicitate online ThinkDigital, considera ca trei “ispite” online care te pot face sa uiti de timp sunt Facebook, Messenger si YouTube.

Sunt foarte neproductive, mai ales pentru angajatii entry level, bobocii, cei fara experienta care nu au inca disciplina muncii si a obisnuintei unui management al timpului strict. Ei se lasa cel mai adesea “furati” de aceste activitati si ajung frecvent in situatia de a nu-si indeplini taskurile creand probleme si intrizieri la nivelul echipei”, considera seful ThinkDigital.

De principiu, Stanescu nu este adeptul interzicerii lor, aceasta solutie fiind considerata de el mai aproape de modelul romanesc – “cel cu biciul, cu delegari adhoc lipsite de planning si follow-up”. “In echipa noastra, toata lumea este libera sa faca absolut orice doreste si cind doreste, functionind principiul ca au voie sa faca acest lucru doar dup ace si-au indeplinit task-rurile si au livrat proiectele: este rolul fiecaruia sa isi gestioneze timpul astfel incit sa nu pericliteze livrarea proiectelor”, spune el.

Cu toate acestea, subliniaza Stanescu, pentru cei aflati la inceput de drum, modelul prezentat in paragraful anterior este unul care nu ii ajuta foarte mult, ei avand nevoie de o rutina mai stricta a muncii si o monitorizare atenta a activitatilor zilnice, pentru a fi ajutati sa invete sa isi planifice timpul si pentru a nu cadea in capcana “taierii frunzei la caini”. “Am avut numeroase exemple de concedieri datorita alunecarii pe aceasta panta. Cu toate acestea, nu sint pentru interzicerea lor, mai ales ca ele sint un tool de comunicare si informare esential in zilele noastre. Daca un angajat vrea sa piarda timpul la birou, va gasi intotdeanu alte mijloace si moduri in care sa o faca”, mai spune Stanescu.

Managerul recunoaste ca si el obisnuia, in trecut, “sa arda gazul” la serviciu. “Cand eram mai tinar, jucam Starcraft si Worms in retea cu colegii; acum, din pacate, desi as vrea sa fac asta pentru ca este foarte relaxant, nu mai reusesc, deci minutele libere «de relaxare» le petrec pe site-uri de shopping online si travel online”, incheie el.

George Lemnaru, fondator al jocului online eRepublik, considera ca este extrem de dificil si chiar neproductiv pentru un om sa fie “in priza”, fara pauza, timp de opt ore pe zi. “In timpul orelor de munca se mai intampla sa citesti presa, sa joci jocuri online sau sa vorbesti pe messenger cu prieteni. In foarte multe companii oamenii sunt tratati strict ca niste resurse si se asteapta de la ei sa ofere 8 ore de munca. Pentru aceasta se recurge de cele mai dese ori la sisteme de monitorizare al timpului si activitatii angajatilor”.

Angajatii de la eRepublik sunt chiar incurajati sa joace cat mai multe jocuri online. “Oamenii care lucreaza la eRepublik sunt incurajati sa joace cat mai multe jocuri online. Si nu cred ca aceasta activitate este nociva, dimpotriva, ea poate stimula creativitatea, oferi informatii legat de ce se intampla in industria de jocuri (in care noi activam) si creste productivitatea atunci cand munca este reluata”, spune Lemnaru. In plus, pentru a mai ridica oamenii de pe scaune, sunt organizate zilnic meciuri de fotbal de masa si jocuri pe Nintendo Wii.

Fondatorul eRepublik, joc ce s-a extins pe plan global si a primit finantari internationale spune ca nu a auzit de companii care sa esueze pentru ca oamenii se jucau in timpul programului. “De obicei companiile esueaza pentru ca nu au rezultate. Ca manager, scopul tau nu este ca oamenii sa se comporte cum iti doresti tu, ci ca ei sa aiba rezultate. Pentru asta au nevoie in primul rand de autonomie in administrarea propriului timp. De asemenea trebuie specificat clar care este scopul companiei in acea perioada. Astfel, managerul va putea sa se concentreze pe lucruri mai eficiente - sa ofere sprijin oamenilor si sa masoara rezultatele lor”, considera Lemnaru care mai spune ca “opusul activitatii de a te juca nu este munca, ci deprimarea".

Iata insa cateva dintre cele mai comune si usor-accesibile modalitati de a te lasa atras in “gaura neagra” a Internetului, conform Gizmodo.com.

Vezi in slide-urile urmatoare top 8 ispite identificate de Wall-Street.ro.


Sursa foto slide: Blog.Nielsen.com

Gaura Wikipedia

Gaura WikipediaTi s-a intamplat vreodata sa intri pe Wikipedia sa cauti informatii despre, sa zicem, ultima parte din filmul Piratii din Caraibe si apoi, fara sa iti dai seama, “sa aluneci” intr-o calatorie a curiozitatii din link in link pana cand ajungi sa citesti despre intinderile de ape din Caraibe? Este atat de usor sa te lasi atras.

Wikipedia, cea mai mare enciclopedie online, poate deveni un labirint al informatiilor care sa te plimbe prin foarte multe domenii de activitate si sa te faca sa uiti de timp. Vei deveni, intr-adevar, mai cult, dar s-ar putea sa pierzi si din productivitate!

Asaltul YouTube

Asaltul YouTubeLucrul minunat despre YouTube este ca are de toate. Lucrul mai putin placut despre YouTube este ca are de toate. Te uiti la cel mai recent clip al artistului tau preferat apoi, fara sa iti dai seama, incepi sa asculti si alte “related videos”, apoi coveruri facute de alte formatii sau amatori. Accesand YouTube nu intentionezi aproape niciodata sa petreci foarte mult timp, insa deseori se poate intampla sa iti zici “gata, mai ascult asta si termin” si de fapt sa mai stai inca o multime de alte mici clipuri. Trei minute fiecare, dar se aduna!

"Virusul" Facebook

"Virusul" FacebookReteaua sociala americana a castigat teren in mod rapid atat pe plan global cat si in Romania. Daca unele vizite in timpul serviciului pe Facebook sunt normale – sa te uiti la update-uri, statusurile oamenilor si eventual sa pui un link la ceea ce lucrezi sau ce ai gasit interesant pe Internet, exista si alti utilizatori care dau o valenta diferita activitatii pe reteaua americana. Sunt utilizatorii care cauta in mod activ fosti colegi, foste iubite/fosti iubiti, dau click si “spioneaza” ce activitati au mai avut. Poate le trimiti mesaje, poate nu, in ambele situatii esti tentat(a) sa te uiti daca aveti prieteni comuni, vreo legatura. De pe Facebook poti aluneca apoi pe YouTube, vizualizand clipuri puse de cunoscuti sau necunoscuti sau citind note lungi puse de prieteni.

Site-urile de cupoane si de licitatii

Site-urile de cupoane si de licitatiiIn Romania sunt cateva zeci de site-uri de reduceri care vin aproape zilnic cu noi oferte, unele tentante, altele mai putin. Brusc realizezi ca ai pofta de o portie de scoici (la reducere!) sau iti dai seama ca nu ar strica un concediu la mare. Dupa aceea iti amintesti ca te-ar interesa un alt telefon mobil asa ca intri pe eBay.com, Okazii.ro sau alt site de licitatii si incepi sa cauti cele mai mici preturi la cele mai performante telefoane. A naviga online este ca si cum ai avea acces aproape instant la un numar imens de magazine, dintr-un mall virtual. Limita sta doar in suma de pe card.

Gradinaritul. Virtual.

Gradinaritul. Virtual.Zynga este compania ce a lansat pe piata fenomenul social Farmville, joc care avea la inceputul anului aproape 90 de milioane de utilizatori activi. Adauga si Cityville sau Mafia Wars, vizite de zeci de minute pentru fiecare, incheierea de tranzactii cu alti jucatori din alte regiuni, vizite la alte ferme, analiza statutului sau detalii considerate de altii minore dar ce tin, in acceptia jucatorilor, de estetic. Internetul este plin de jocuri “la minut”, dar care pot sa iti manance timpul, de fapt, ore intregi.

Auto-diagnoza

Auto-diagnozaTe-ai trezit intr-o zi durandu-te capul, tusind sau cu o durere intr-o anumita zona a corpului? Ai fost tentat sa cauti pe Internet detalii despre ce ar putea sa fie? Initial intri pe un site si afli ca ar putea fi ceva extrem de grav (parca tot timpul este, nu?).

Nu esti multumit(a) de rezultat, asa ca incepi sa folosesti motoare de cautare, eventual scrii si pe forumuri de problema ta, daca pare a fi ceva mai grav. De fapt, poate nu este nimic gresit cu tine dar toti avem o parte ipohondra si o inclinatie spre a dramatiza. Si Internetul hraneste nevoia de a cunoaste ce se intampla cu corpul nostru, uneori exagerand cu informatiile.

Dialoguri pe forumuri

Dialoguri pe forumuriExista forumuri pentru practic absolut orice (de exemplu Reddit), de la intrebari generaliste la jocuri video, trecand prin cele ce ofera raspunsuri generate de utilizatori privind probleme personale sau comentarii la fotografii amuzante. Odata intrat in joc, te poti trezi dorind sa participi la cat mai multe conversatii sau raspunzand pe un thread lung de cateva pagini unui internaut care a comentat ceva ofensator la poza animalului tau de casa.

Sa citesti bloguri

Sa citesti bloguriIn Romania sunt peste 60.000 de bloguri, dintre care 8.000 sunt active, scriindu-se cel putin un post lunar. Adauga la acestea blogurile internationale care te-ar putea interesa si RSS feed-urile care te ajuta sa citesti cat mai multe post-uri si este de la sine inteles cum poti pierde timpul citind informatii care nu sunt in niciun fel relevante pentru o zi la munca.

Consideri ca aceste opt activitati pot dauna productivitatii angajatului la locul de munca? De ce? Comenteaza mai jos.