10. Problema principala a retailerilor nu este chiria

10. Problema principala a retailerilor nu este chiriaIulian Dascalu (foto), presedintele retelei de mall-uri Iulius Group, este de parere ca cea mai mare problema a unui retailer dintr-un centru comercial nu este chiria lunara pe care o are de platit proprietarului, ci volumul vanzarilor.
“Problemele unui chirias nu se trag de la chirie, pentru ca daca vinzi suficient, atunci chiria nu mai conteaza.

Retailerii trebuie sa vanda si au inteles asta. S-au adaptat, au adus mai multa marfa si au renegociat contractele cu furnizorii. Asa am ajuns sa fim in crestere cu chiriile fata de anul trecut”, a declarat Dascalu.

Omul de afaceri iesean va inaugura in luna septembrie a anului viitor proiectul Palas Iasi si estimeaza ca va incasa chirii anuale de circa 10 milioane de euro: opt milioane de euro din spatiile comerciale si doua milioane de euro din spatiile de birouri.

9. Dezvoltatorii vand servicii terapeutice

9. Dezvoltatorii vand servicii terapeuticeDezvoltatorii imobiliari vand acum servicii terapeutice, in loc de case, pentru ca potentialii clienti nu au incredere in piata, a declarat, Dan Ioan Popp (foto), presedintele companiei imobiliare Impact Developer & Contractor Bucuresti (IMP), citat de Mediafax.

"Problema este urmatoarea: noi nu mai vindem case, nu mai vindem beneficii. Stiti ce vindem noi? Terapeutica. Noi incercam sa le dam oamenilor incredere. Cetateanul, dupa ce stai de vorba cu el trei luni, spune: dar nu pot sa cumpar. De ce? Ii e frica. Atunci noi am ajuns sa facem cursuri de analiza tranzactionala si programare neurolingvistica”, a spus Popp.

Popp a adaugat ca exista o puternica neincredere in randul romanilor, care impreuna cu scaderea veniturilor si accesul limitat la finantare au dus la reducerea cererii pentru locuinte.

"Noi ca natie suntem inca dominati de neincredere si pesimism. Sunt foarte satisfacut ca, uneori, oameni importanti din tara asta spun: zambiti, fiti optimisti", a mai spus Popp.

8. Calea Victoriei are nevoie de trotuare si parcari

8. Calea Victoriei are nevoie de trotuare si parcariPentru ca retailerii sa fie din nou atrasi de spatiile de pe Calea Victoriei, Oliver Petcu, managing partner al CPP Management Consultants, companie de consultanta specializata in industria luxului, spune ca este nevoie de mai multe imbunatatiri, precum refacerea trotuarelor, organizarea spatiilor de parcare chiar si in zonele unde se parcheaza in fata spatiilor comerciale, precum si renovarea blocurilor de locuinte la parterul carora sunt amplasate unele magazine.

O parere similara impartaseste si Carmen Ravon, consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara King Sturge, care considera ca un minim necesar ar fi existenta trotuarelor pe care sa se circule decent, precum si necesitatea locurilor de parcare. “Aceste doua puncte ar ameliora traficul stradal, motivand retailerii sa deschida noi magazine”, subliniaza Ravon.

In plus, Oliver Petcu afirma orice viitor chirias trebuie sa fie foarte atent la pozitionarea magazinului pe aceasta artera. “Sunt portiuni, cum este cea dintre Piata Victoriei si intersectia Calea Grivitei si cea dintre Bulevardul Elisabeta si Splaiul Unirii, care nu vor avea vad pentru marci de lux, indiferent de sector”, precizeaza Petcu.


7. Un an bun pentru extinderea supermarketurilor

7. Un an bun pentru extinderea supermarketurilorAnca Damour, director de expansiune in cadrul Carrefour Romania, spune ca din punct de vedere al chiriilor, anul 2010 a fost unul bun pentru extiderea supermarketurilor, intrucat chiriile au scazut, iar proprietarii s-au aratat mult flexibili.

“In mod categoric, pentru spatiile in care avem supermarketuri, anul 2010 adus chirii mult mai mici fata de cele din 2008. Insa in cazul hipermarketurilor lucrurile nu au stat la fel, pentru ca dezvoltatorii au cumparat terenurile la preturi ridicate si nu am putut gasi chirii ieftine”, a explicat anca Damour, in cadrul conferintei organizata de Eurobuild CEE.

In aceasta luna, retailerul francez Carrefour a deschis un nou supermarket, amplasat in cadrul centrului comercial Winmarkt de pe strada Bucegi din Cluj-Napoca, aceasta fiind cea de-a 29-a unitate din cadrul retelei la nivel national.

Afla aici Ce chirii platesc retailerii pentru magazinele de cartier.

6. Cladirile verzi sunt urmatorul pas pentru dezvoltatori

6. Cladirile verzi sunt urmatorul pas pentru dezvoltatoriDesi spune ca nu este ceva ce se va intampla foarte curand, Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman din piata spatiilor de birouri, este de parere ca proiectele verzi sunt urmatorul pas pentru dezvoltatori, care vor trebui sa aiba astfel de cladiri in portofolii daca vor vrea sa atraga anumiti chiriasi.

“In mijlocul crizei, chiriasii incearca sa-si reduca in orice fel cheltuielile, este ceva firesc. Insa va veni o vreme cand unele companii vor dori sa lucreze intr-o cladire verde, omologata international, pentru ca asta va fi standardul lor la nivel global, iar tu ca dezvoltator va trebui sa ai aceasta cladire. De aceea, consider ca proiectele de birouri ecologice sunt urmatorul pas pentru dezvoltatori”, a explicat Liviu Tudor, presedintele ID Group, in cadrul conferintei organizata de Eurobuild CEE.

5. Nu e vina Guvernului daca afacerile noastre nu merg

5. Nu e vina Guvernului daca afacerile noastre nu mergDiscretul Liviu Tudor, considerat cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri, este de parere ca mediul politic este judecat gresit de oamenii de afaceri, care dau vina pe Guvern pentru modul in care business-urile lor evolueaza si considera ca fiecare jucator ar trebui sa isi adapteze afacerile la realitatea pietei.

“Imi pare rau sa aud atatea critici la adresa Guvernului din partea oamenilor de afaceri. Nu cred ca trebuie sa le spunem politicienilor ce sa faca, ci trebuie sa ne adaptam business-urilor noastre. A spune ca ceva nu merge doar pentru ca politicienii nu fac ce vrem noi nu este un mod de a face business. Trebuie sa-ti adaptezi produsul la piata, fara a astepta ca altcineva sa-ti usureze munca”, a declarat Liviu Tudor, presedintele companiilor ID Grup si Genesis Development.

Prin intermediul Genesis Development, Liviu Tudor detine circa 130.000 mp de birouri, fiind cel mai mare proprietar roman din piata spatiilor de birouri. Printre chirisii cladirilor sale se numara Garanti Bank, Siemens, Renault, Citi Bank si Accenture.


4. Dezvoltatorii vor fi mult mai atenti la locatia proiectelor

4. Dezvoltatorii vor fi mult mai atenti la locatia proiectelorTim Wilkinson, co-director executiv al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, este de parere ca locatia proiectelor va deveni mult mai importanta pentru dezvoltatorii care aleg sa investeasca in piata locala, dupa ce in ultimii ani acestia au acordat o importanta scazuta acestui factor.

“Dezvoltatorii din piata de birouri vor acorda de acum inainte o importanta mai mare locatiei in care construiesc. Cred ca este una din cele mai importante lectii din ultimii ani”, a spus Wilkinson, in cadrul conferintei orfanizate de Eurobuild CEE.

Opinia sa este sustina si de Mark Owen, property director in cadrul companiei Black Sea Global Services, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu. Compania detine mai multe spatii de birouri in nordul Bucurestiului, printre care si Cubic Center.

“Credem in importanta locatiei si stim ca Pipera va fi o locatie buna pe termen lung, in ciuda problemelor de infrastructura din prezent”, a declarat Owen.



3. Fara dezvoltari noi de zone in urmatorii ani

3. Fara dezvoltari noi de zone in urmatorii aniLiviu Tudor este de parere ca in urmatorii cinci-zece ani nu vor fi noi zone dezvoltate ca centre de afaceriu pentru ca nu este suficient capital in piata de birouri. El spune ca cele mai multe companii isi vor consolida activitatile in zone deja consacrate si vor tine seama mai mult de cartierele in care locuies angajatii lor.

“Este important unde locuiesc angajatii unei companii, ce legaturi au ei cu zona in care este amplasat sediul companiei? In cazul proiectelor noastre, 55% din angajati locuiesc in nord, 40% in zona de vest a Capitalei si doar 5% in alte cartiere. Mi-e greu sa cred deci ca vor exista noi zone care vor fi dezvoltate ca centre de afaceri in urmatorii cinci-zece ani”, a adaugat Tudor.


2. Dezvoltatorii care vor inaugura birouri in 2012 vor avea de castigat

2. Dezvoltatorii care vor inaugura birouri in 2012 vor avea de castigatTim Wilkinson, de la DTZ Echinox, este de parere ca in piata spatiilor de birouri chiriile vor incepe sa creasca din trimestul al patrulea al anului viitor, astfel incat dezvoltatorii care vor livra cladiri in 2012 vor avea de castigat.

“Cred ca am putea asista la o crestere a cererii de la sfarsitul anului viitor, pentru ca nu sunt multe proiecte in constructii pe piata de birouri. Astfel, nivelul chiriilor va incepe sa creasca iar pentru dezvoltatori va fi foarte profitabil sa inaugureze cladiri in 2012”, a explicat Wilkonson.

In plus, managerul DTZ Echinoz crede ca 2012 ar putea fi un an bun chiar si pentru zona Pipera.


1. Primul lucru la care ma gandesc dimineata sunt ratele la banca

1. Primul lucru la care ma gandesc dimineata sunt ratele la bancaDesi vanzarea nu este o solutie, omul de afaceri Iulian Dascalu recunoaste ca ratele la banca sunt uneori o povara grea. “Cand ma trezesc dimineata, primul lucru la care ma gandesc sunt ratele celor patru mall-uri”, declara Dascalu.

Ieseanul detine o suprafata de 426.346 mp, desfasurata in centrele comerciale din Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Suceava. La acestea se adauga proiectul Palas Iasi, cu 50.000 mp de spatii comerciale, 20.000 mp de birouri si 100 de apartamente, care va fi livrat in luna septembrie 2011. Pana in prezent, in Palas Iasi au fost investiti circa 150 milioane de euro.

Cu un portofoliu de 130.000 mp de birouri, in care lucreaza peste 10.000 de angajati, Liviu Tudor spune ca “este mai fericit” decat Iulian Dascalu, datorita tipului de chiriasi pe care ii are in cele doua parcuri de birouri.

“Am avut noroc ca am prins chiriasi buni si nu am facut-o pentru vanzare. Am ales companii multinationale, care au semnat contracte de inchiriere pentru o perioada de cel putin cinci ani. In cazul lui Dascalu, lucrurile stau altfel pentru ca el are mai multi chiriasi, unii mai mici, altii mai mari si este firesc sa se intrebe daca vor avea cu ce sa-si plateasca chiria”, explica Tudor.