Cu mici excepții, piețele din București s-au închis. Printre tarabele goale și lăzile lăsate în urmă, în rândul comercianților rămași cu recolta de toamnă nevândută se simte frustrarea. În aer se mai simte ceva: teama acestora că i-ar putea ”trage curentul” și faptul că majoritatea clienților vor fi împinși către supermarketuri care, spun vânzătorii din piețe, preferă produsele din import.

Guvernul a suspendat luni activitatea piețelor din România, excepția fiind reprezentantă de cele care își desfășoară activitatea în aer liber. Citiți AICI mai mult despre restricțiile ce au intrat în vigoare de luni 9 noiembrie.

Wall-Street.ro a vizitati luni cinci dintre cele mai mari piețe ale Bucureștiului pentru a sta de vorbă cu vânzătorii, dar și pentru a vedea cum se reorganizează mai exact piețele pe timp de pandemie.

Piata Obor - Frigul „sperie” vânzătorii din piață

Comercianții români sunt nemulțumiți de măsura închiderii piețelor adoptate de Guvern, spunând că nu se vrea susținerea producătorului român. Din cauza măsurii de închidere a piețelor, vânzătorii din Piața Obor spun că nu au fost atât de mulți clienți în ziua de luni pe cum erau de obicei. Motivul? Faptul că și ei au fost nesiguri dacă vor mai rămâne sau nu piețele deschise.

„Nu este deloc bine ceea ce vrea Guvernul să facă. În loc să susțină producătorii români, supermarketurile cumpără din afară. Sâmbătă au venit clienți să mă întrebe dacă va fi și luni deschisă piața deoarece nu știau exact ce măsuri vor fi impuse”, spune un comerciant din piața Obor.

Măsura de închidere a piețelor nu a fost singura nemulțumire a vânzătorilor: o altă problemă pe care o ridică este frigul. Pentru a nu fi închisă și pentru a funcționa în ritm normal, în hala din piața Obor au fost deschise toate obloanele, lucru care le îngreunează activitatea comercianților.

„Curentul ne afectează foarte tare. Din cauza frigului au fost și unii comercianți care nu au mai venit să vândă, rămânând goale câteva tejghele”, mai adaugă comerciantul.

Comercianții din București nu sunt singurii care se plâng de frig. În Tulcea vânzătorii spun că se tem pentru sănătatea lor în condiţiile în care sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea în frig.

În privința măsurilor de siguranță și distanțarea socială, în mare parte au fost respectate în Piața Obor. Au existat totuși comercianți și clienți din Piața Obor care purtau neadecvat masca, fie sub nas, fie sub bărbie. Aceștia erau însă destul de rapid atenționați de angajați ai pieței care verificau respectarea regulilor sub amenințarea că "dacă nu, ne închid piața".

Norilor – Piața care nu se închide, dar care e totuși închisă

Piața Norilor, singura piață din cartierul bucureștean Tineretului. În stil tipic românesc, la intrare (vezi foto), un afiș al Primăriei Sector 4 anunță că ”Piața Norilor NU SE ÎNCHIDE”, dar în fața lui, un alt afiș, scris de data aceasta cu pixul, anunță clar și răspicat: ”ÎNCHIS”. Un telefon la Primăria Sectorului 4 și aflu că toți comercianții din Piața Norilor vor avea ca alternativă de locație de vânzare parcarea situată pe strada Secerei, în proximitatea Palatului Național al Copiilor.

”V-au mutat? Unde mergeți?”, îl întreb pe singurul vânzător din zonă, care ieșea grăbit din incinta pieței închise, cu masca sub barbă și o grămadă de lăzi goale în brațe.

Plecăm. Ne-a închis. Nu ne-a zis nimeni nimic unde ne mută. Așteptăm să vedem dacă mai anunță ceva guvernul... ăsta nenorocit”, spune el, reușind în câteva cuvinte să arate de ce se tem cel mai rău politicienii atunci când vine vorba de adoptarea unor restricții mai dure pentru prevenirea noului coronavirus: pierderea votului popular.

Măsura închiderii piețelor sau restricționării activității acestora este așteptată să genereze nemulțumire atât în rândul comercianților, cât și în rândul unei categorii de populație care chiar iese la vot: pensionarii.

Astfel, dacă tinerii, mai deschiși către tehnologie, au alternativa platformelor și magazinelor care vând online, pensionarii rămân doar cu soluția mult mai puțin populară pentru fructe și legume proaspete: supermarketurile. În plus, deși poate pentru generația tânără poate părea ciudat, mersul zilnic la piața era și o ocazie de socializare pentru bătrânii care se confruntă adesea cu problema singurătății.

Cât de mult vor cântări noile restricții în votul pensionarilor… vom vedea la alegerile de luna viitoare.

Piata Crângași - Despre vânzători "rebeli" și morcov înghețat

În timp ce în Piața Obor producătorii români erau mulțumiți că își pot vinde produsele, în piața Crângași se instalau corturile pentru ca aceștia să poate vinde în continuare marfa, din moment ce piața din interior a fost închisă. Luni, la ora prânzului, corturile nu erau încă terminte, iar vânzătorii stăteau și așteptau pentru a se construi noul spațiu.

În dimineața zilei, spiritele au fost mai încinse în Crângași, o parte din comercianți refuzând recomandările conducerii pieței de a se muta în corturile special amenajate.

Va prefera oare consumatorul să cumpere de la producătorii români morcovi înghețati sau vor vrea să cumpere legumele și fructele din supermarketuri?

Totuși, până la jumătatea zilei situația se calmase în Piața Crângași, comercianții "rebeli" renunțând la protestul spontan.

Vânzătorii spun că măsura de a vinde in aer liber ar putea dura o lună, însă se așteaptă ca acest lucru să prelungească până în martie, anul viitor.

„În aceste condiții, va prefera oare consumatorul să cumpere de la producătorii români morcovi înghețati sau vor vrea să cumpere legumele și fructele din supermarketuri și hypermarketuri?”, spune un producător din Piața Crângași.

Piața Sudului – ”Nu am venit în București ca să vând în parcare”

Cea mai mare piață din sudul capitalei, modernizată recent în timpul mandatului Gabrielei Firea după o investiție de 10 mil. euro, și-a închis complet porțile luni.

În jurul meu, nici urmă de relocări. Un paznic îmi spune însă că joi (12 noiembrie) magazinele de la etajul pieței ar urma să se redeschidă “după niște reamenajări”.

”Și tarabele cu roșii?”, îl întreb cu sacoșa goală în mână.

”Nu știu... vezi mai spre mall, parcă acolo ziceau”, îmi explică paznicul, referindu-se la mall-ul Sun Plaza.

După două minute de dat ocol în jurul pieței găsesc circa 20 de corturi deschise (vezi foto), aflate la marginea străzii, în spatele ieșirii de metrou Piața Sudului.

Majoritatea corturilor sunt însă ”nelocuite”, iar una dintre puținele vânzătoare de varză aflate la fața locului începe să descarce avalanșa de plângeri imediat ce îi dau ocazia prin întrebările mele.

Ne-au mutat prima dată din piață aici, la marginea străzii, acum vor sa ne mute iar. Nu știu unde, dar m-am săturat de bătaia asta de joc. Vor să cumpere toată lumea din supermarket. Să cumpere, dar sa ne zică și nouă sa nu mai batem drumul până în București”.

”Ne mută în parcare aici!”, intervine vecinul de cort, care îmi arată parcarea nou amenajată (vezi foto), acoperită și care se afla la doar câțiva metri de noi. ”Nu ne mai lasă să vindem nici aici în corturi. Nu știu de ce. Aici e mai aer decât în parcare”, adaugă el.

Urmează o discuție de câteva minute pe tema aceasta după care vânzătoarea punctează tranșant:

”Ne-au amețit de tot. Eu n-am venit în București să vând în parcare. Eu nu mă mut acolo!”.

Refuzul vânzătoarei de a-și muta mica afacere nu este o reacție tocmai rară în rândul tarabagiilor. De altfel, luni au fost înregistrate o serie proteste spontane în piețele din mai multe orașe din România.

Piața Veteranilor - Normalul, noul anormal

Dacă vânzătorii din piețele închise au fost nevoiți să se relocheze, producătorii din piața Voluntari au putut să își desfășoare activitatea ca de obicei, fără să fie neapărat afectați de noile măsuri, piața fiind una deschisă.

Spre deosebire de Piața Obor, piața de cartier din Voluntari a fost mult mai aglomerată de clienții dornici să cumpere fructe și legume. Însă în tot acest timp au fost respectate măsurile de siguranță și de distanțare socială atât de comercianți, cât și de către clienți.

În plus, pentru a se asigura că sunt respectate întocmai regulile sanitare și distanțarea socială, în piețe au existat și polițiști care atrăgeau atenția comercianților cu privire la purtarea corectă a măștii chirurgicale.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri