Reorganizarea sistemului de producţie, procesare şi comercializare a legumelor şi fructelor va fi esenţială pentru a valorifica potenţialul României în domeniu, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Marius, Mihai Micu, potrivit Agerpres.

"Producţia de fructe a României este fluctuantă, fiind influenţată de condiţiile climatice. Cu o valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro în 2018, aceasta a reprezentat 4,8% din valoarea producţiei europene de fructe. După suprafaţa ocupată cu livezi, România ocupă locul şase la nivel european. Valoarea producţiei totale de legume la nivelul Uniunii Europene în 2018 a fost estimată la 34 milioane de euro, din care aproximativ 40% este reprezentată de Italia şi Spania, România, cu o pondere de 6%, rămânând un jucător destul de important în piaţă", le-a transmis secretarul de stat, printr-o intervenţie video, participanţilor la conferinţa "Anul internaţional al fructelor şi legumelor".

El a menţionat că, în perioada 2021 - 2022, România beneficiază de o alocare de peste 3,26 de miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. "Cei interesaţi să realizeze investiţii în procesarea sau marketingul produselor agricole au la dispoziţie 182,7 milioane de euro", a spus Marius Mihai Micu.

Potrivit acestuia, criza cauzată de pandemia COVID-19, a subliniat importanţa construcţiei "unui sistem alimentar puternic" de către fiecare stat, care să funcţioneze în toate circumstanţele şi să fie capabil să le ofere cetăţenilor hrană suficientă şi sigură la preţuri accesibile.

"Traversarea actualei crize pandemice a reliefat existenţa unor vulnerabilităţi ale sectorului agro-alimentar şi a necesitat identificarea soluţiilor şi pârghiilor pentru eliminarea acestora", a spus Marius Mihai Micu.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a atras atenţia asupra risipei alimentare şi consumului redus de fructe şi legume din România.

"Conform Eurostat, în România, se mănâncă cele mai puţine fructe şi legume din Uniunea Europeană. (...) E un fenomen complex şi, de fapt, nu cred că nu am putea să consumăm mai multe legume şi fructe. Dacă ne ducem la piaţă sau în oricare alt magazin este plin de legume şi fructe. Este vorba şi de o mentalitate să ai o alimentaţie sănătoasă. (...) În România, numai 42%, respectiv 41%, dintre cetăţeni consumă legume şi fructe în mod regulat, deci este un procent extraordinar de mic. (...) Zilnic aici aruncăm 6.000 de tone de alimente", a spus Laszlo Borbely.

El a semnalat că, totuşi, în ultimii ani risipa alimentară a scăzut.

Potrivit lui Laszlo Borbely, România mai mult importă decât exportă produse agricole. "Raportul import-export e dezastru, adică exportăm mai puţin decât importăm. În 2018 a fost la jumătate în general, vorbim de tot ce ţine de agricultură", a menţionat el.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri