Aproape 7 din 10 șoferi români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere și valoarea despăgubirilor plătite în baza polițelor RCA influențează costul acestor polițe, arată un studiu IRES citat de UNSAR. În ciuda acestei realității, pe străzile din țara noastră viteza excesivă rămâne principala cauză a accidentelor mortale și foarte grave, adică un factor care este pe deplin în controlul celui de la volan.

Un nou studiu care urmărește percepția românilor față de asigurările auto scoate în evidență o realitate frapantă: deși românii știu că numărul mare de accidente crește costul polițelor de asigurare, mulți nu fac nimic pentru a pune umărul la un trafic mai sigur. De mulți ani UNSAR, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, dar și alte entități inclusiv Poliția Română, au tras un semnal de alarmă cu privire la principalele motive care duc la poziția fruntașă a României în topurile legate de incidente auto.

De fiecare dată, indiferent de cine realizează statistica, cel puțin doi dintre factorii catalizatori din spatele accidentelor sunt 100% în mâinile șoferilor: viteza care nu este adaptată la condițiile de șosea, respectiv neacordarea de prioritate (fie la pietoni sau în cazul altor mașini). Asta deși este știut și că România pierde anual multe milioane de euro ca urmare a acestei situații.

Cu alte cuvinte, pierdem cu toții bani - fie prin plata unor polițe mai scumpe sau dina cauză că intră mai puțini bani la buget - dar nimic nu pare că se schimbă. Într-o discuție mai veche cu Wall-Street.ro, fostul pilot de raliuri și actual trainer de conducere defensivă Titi Aur era de părere că românii s-au „învățat cu morții și sângele pe șosele”. Oricare ar fi motivul al acestei realități, Aur vorbind și despre școala de șoferi care se practică la noi și care nu este adecvată realităților din trafic, cert este că noi ne agățăm acum de falsa salvare a plafonării, conform UNSAR.

Fraudele din asigurări, un alt motiv pentru care polițele RCA sunt scumpe

Cei care au răspuns la sondajul IRES au fost de părere, în număr majoritar, că și fraudele din RCA împing prețurile în sus. Două treimi dintre respondenți, respectiv 68%, cred că fraudele din asigurări impactează prețul RCA pentru toată lumea, în timp ce doar 28% consideră că doar pentru cei implicați în accident. După cum se observă, intervievații susțin în proporții mai mari realitatea, și anume faptul că fraudele din asigurări reprezintă într-adevăr un factor important care influențează nivelul primei RCA.

Aceeași cercetare sociologică realizată de IRES arată și că majoritatea șoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult și foarte mult situația în care costul reparației efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliței RCA, față de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui șofer.

Atât fenomenul fraudelor, cât și creșterile costurilor cu reparațiile sunt factori care conduc la creșterea daunei medii RCA, care s-a mărit cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei și care, în final, se suportă din primele de asigurări pe care toți deținătorii de vehicule au obligația să le plătească.

Cercetarea sociologică a fost realizată de IRES în primul trimestru al acestui an, pe un eșantion reprezentativ de 1.028 respondenți 18+ ani, care conduc un autovehicul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri