Castigul salarial mediu nominal net a fost in mai de 1.458 lei, in scadere cu 2,7% (40 lei) comparativ cu aprilie, dar in crestere cu 2,1% fata de aceeasi luna din 2010, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare si cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit INS.
Astfel, in intermedieri financiare castigul salarial net a fost de 3.698 lei, iar in hoteluri si restaurante de 854 lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in mai de 2.008 lei, cu 2,8% mai mic decat luna precedenta.

In mai 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de aprilie, cand s-au acordat prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte).

Printre alte cauze ale scaderilor s-au numarat nerealizarile de productie, incasarile mai mici (functie de contracte), dificultatile financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice ori angajarii de personal cu castiguri salariale mici.

Reduceri ale castigurilor intre 10% si 14% s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei si intre 8% si 10% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Totodata, s-au diminuat cu 6-8% castigurile salariale din activitatile de tiparire si reproducere pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica, telecomunicatii, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor din tutun, extractia carbunelui superior si inferior.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si platii integrale a drepturilor salariale, in unele unitati economice care, in lunile precedente s-au confruntat cu dificultati financiare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna aprilie in administratia publica (-0,7%) si invatamant (-0,1%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net din luna mai a crescut usor (+0,4%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.

Fata de iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,5% in invatamant, cu 14,6% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,7% in administratia publica.

Comparativ cu octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din mai 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16% in administratia publica, 13,5% in invatamant, respectiv cu 12,7% in sanatate si asistenta sociala.

Indicele castigului salarial real pentru luna mai, fata de aprilie, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 97,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,2%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic.

Raportat la mai 2010, indicele castigului salarial real a fost de 94,2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri