Tinerii, dar mai ales cei din generatia Y, au nevoie de lideri puternici, care sa ii inspire si sa le fie modele de urmat. Daca generatiile Baby-Boomers si X s-au obisnuit sa-i urmeze pe lideri fara sa le evalueze activitatea si fara sa le critice rezultatele, millennialii au schimbat regulile jocului. Despre cum schimba noile generatii de tineri piata muncii, a vorbit Doug Strycharczyk, trainer si coach, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Doug Strycharczyk este unul dintre speakerii prezenti la Conferinta HR 2.0., organizata de wall-street.ro. Evenimentul, ajuns la a saptea editie, pune fata in fata specialisti de top in resurse umane, antreprenori, manageri, experti in domeniu si consultanti, intr-o discutie dinamica despre tendintele din piata muncii, provocarile oamenilor din resurse umane, deficitul de talente, nevoia de lideri si noile pozitionari ale angajatorilor in raport cu angajatii si invers. Inscrie-te aici pentru a participa GRATUIT.

Cel mai important rol al unui lider este sa ofere un scop, spune Doug Strycharczyk. "Liderii trebuie sa arate ca au o viziune care poate fi o sursa de inspiratie pentru altii si sa demonstreze ca se dedica acestei viziuni. Mai exact, acest lucru inseamna ca liderii trebuie sa se concentreze pe ceea ce trebuie facut pentru a pune in practica viziunea si sa isi prioritizeze timpul si resurse pentru indeplinirea acestui tel. Toate astea necesita rezistenta mentala din partea lor", a declarat Doug Strycharczyk, pentru wall-street.ro.

Rezistenta mentala descrie modul in care gandim si este un factor foarte important in performanta, bunastare, comportament pozitiv si aspiratii. Aceasta trasatura de personalitate este cruciala atat pentru organzatie, cat si pentru fiecare individ in parte.

Pentru lideri, rezistenta mentala este foarte importanta, in contextul in care ei trebuie sa fie modele pentru tinerii care se angajeaza intr-o companie. De aceea, este important ca ei sa inteleaga acest concept.

Cum schimba generatiile Y si Z regulile jocului

Millennialii sunt foarte diferiti de generatiile Baby-Boomers si X. Tinerii din generatia Y sunt mult mai preocupati sa faca lucruri interesante si se concentreaza mai putin pe castigurile financiare. Sunt mult mai bine scoliti, vor sa se simta utili, vor sa fie implicati in proiecte si vor sa faca lucruri importante. Pentru ei, educatia nu se opreste odata cu terminarea studiilor si vor pune mereu foarte mare pret pe dezvoltarea personala.

"Tocmai pentru ca tinerii din generatia Y sunt atat de diferiti, liderii trebuie sa fie mai flexibili si sa se adapteze nevoilor lor. Aici intervine rezistenta mentala a liderilor", a precizat Doug Strycharczyk.

Multi angajatori considera ca generatia Y este foarte volatila si argumenteaza spunand ca acesti tineri sunt foarte bine educati si primesc foarte mult suport pentru a se dezvolta, fara a avea de-a face cu provocarile pe care le-au infruntat generatiile anterioare. "Altfel spus, acest lucru poate insemna ca millennialii sunt mai putin capabili sa faca fata greutatilor, adversitatii, provocarilor si schimbarilor din lumea reala. Insa si ei pot fi invatati sa fie rezistenti din punct de vedere mental, ceea ce, evident, ii va ajuta sa fie mai performanti", a adaugat acesta.

Liderii trebuie sa-i inteleaga pe millenniali si sa invete sa gestioneze modul in care acestia lucreaza si, mai ales, trebuie sa le fie un model pentru ceea ce inseamna a avea succes in viata profesionala si personala.

Citeste si: Coach: Multi angajatori au o atitudine negativa si prejudecati legate de tinerii din Generatia Y

Sfaturi pentru managerii aflati la inceput de cariera

Cel mai important pentru un manager aflat la inceput de cariera este "sa inteleaga ca viata vine la pachet atat cu oportunitati si provocari, cat si cu esecuri, greutati si experiente negative". Fiecare alege cum vrea sa faca fata acestor experiente: fie adopta o atitudine pozitiva, fie se lasa coplesit de ele. "Aici intervine rezistenta mentala, iar constiinta de sine este cheia", a adaugat Doug Strycharczyk.

Poate cel mai important sfat pe care as putea sa il dau tinerilor manageri este sa vada viata ca pe un set de experiente care le ofera sansa sa se dezvolte. Cu totii avem abilitati si calitati. Trebuie sa avem incredere in ele si, mai mult decat atat, trebuie sa dobandim noi abilitati

Doug Strycharczyk

Cu totii vom trece prin experiente incununate de succes, dar si prin esecuri. "Nimeni nu isi doreste sa esueze, insa o experienta negativa este o noua ocazie de a invata. Intotdeauna, dupa un esec trebuie sa ne punem intrebarea: "Ce nu a mers bine si ce pot invata din aceasta experienta?" ", a adaugat acesta.

Un alt sfat de care tinerii trebuie sa tina cont: sa isi dezvolte abilitatea de a se concentra. "In fiecare zi, ceva/cineva incearca sa ne distraga atentia de la ceea ce facem. Pentru a nu ne pierde concentrarea, este bine sa ne facem o lista cu prioritati, sa ne organizam si sa ne tinem de plan", a explicat Doug Strycharczyk.

Si nu in ultimul rand, toti tinerii trebuie sa aiba in minte faptul ca invatarea este extrem de importanta. "Educatia nu trebuie sa se opreasca odata cu finalizarea studiilor. Odata cu jobul, tinerii vor intra intr-o lume in care apar mereu noi idei. Pregatiti-va pentru o invatare continua. Stiati ca 25% dintre studentii universitatilor din SUA au peste 40 de ani?", a conchis acesta.

Citeste si: Cat de diferite sunt Generatiile X, Y, Z? Cum se raporteaza la munca si ce asteptari au de la job?

Sursa foto: Shutterstock / sirtravelalot

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri