Intr-o companie mare se gasesc greu lideri, a marturisit Cristina Savuica, Chief Happiness Officer Lugera, la Conferinta HR 2.0..

"Se pune intrebarea: exista lideri formati sau lideri nativi? Ne focusam foarte mult pe generatiile de pana in 40 de ani si uitam de cei de peste 40 de ani, care nu isi gasesc job. Uitam de acesti oameni, care sunt valorosi. Sunt disperati ca nu isi gasesc locul pe piata din Romania doar pentru ca au peste 40 de ani. Daca ar fi sa schimbam mentalitati, trebuie sa o facem si in sensul acesta", a declarat Cristina.

Compania Flanco face campanii de recrutare si pentru seniori. "Este suficient loc pentru toata lumea. 10% dintre angajatii Flanco au peste 45 de an. Avem diverse pozitii, de la consultant in vanzari, la director de marketing", a spus Nicoleta Capata, HR director Flanco, la Conferinta HR 2.0..

Beneficiile pe care seniorii le aduc intr-o organizatie nu sunt deloc de neglijat: maturitatea si rolul catalizator pe care il au in echipe. Exista totusi si un dezavantaj al celor de peste 40 de ani, se adapteaza mai greu la tehnologie.

7 carti de leadership pe care...
Citeste si: 7 carti de leadership pentru o cariera de succes

"Clientii Flanco sunt mult mai increzatori in cei de 40 de ani sau peste 40 de ani, decat in tineri", a marturisit Nicoleta.

Gabriel Codrean, program manager Enea Romania, spune ca in domeniul IT varsta nu conteaza. "In IT, stoarcem piata de angajati seniori. Nu ne permitem sa avem preconceptii. Senorii se integreaza bine", a adaugat acesta.

Cum poate un lider sa imbine varietatea de categorii de varsta intr-o organizatie?

Nu exista lideri perfecti, insa organizatiile pot dezvolta lideri eficienti. "In practica mea cu liderii nu am intalnit lideri perfecti, asa cum ii vedem in manuale. Ne putem dezvolta catre un lider eficient, dar perfectiunea este greu de atins, pentru ca piata este in continua formare, asa ca si abilitatile liderului se schimba", a spus Gabriela Puskas, Managing Partner Performance Group.

O solutie pentru lideri, ca sa faca fata provocarilor legate de varsta, ar fi sa isi creeze o echipa complementara de oameni, sa comunice bine cu toate generatiile, sa fie flexibil si sa se adapteze.

Peste 80% dintre lideri...
Citeste si: Cele mai multe organizatii nu isi indeplinesc obiectivele de inovare

Partenerii Conferintei HR 2.0. sunt Lugera, Flanco si Smart Experience.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu