Toti ochii din piata muncii sunt indreptati catre tinerii din generatiile X si Y, astfel ca seniorii pica pe planul doi. In cautarea de lideri, marile companii se focuseaza si pe generatiile de 40 de ani si peste 40 de ani. Despre recrutarea seniorilor si cum ajunge un lider sa comunice bine cu toate categoriile de varsta au vorbit specialistii in resurse umane la Conferinta HR 2.0., organizata de wall-street.ro.

Intr-o companie mare se gasesc greu lideri, a marturisit Cristina Savuica, Chief Happiness Officer Lugera, la Conferinta HR 2.0..

"Se pune intrebarea: exista lideri formati sau lideri nativi? Ne focusam foarte mult pe generatiile de pana in 40 de ani si uitam de cei de peste 40 de ani, care nu isi gasesc job. Uitam de acesti oameni, care sunt valorosi. Sunt disperati ca nu isi gasesc locul pe piata din Romania doar pentru ca au peste 40 de ani. Daca ar fi sa schimbam mentalitati, trebuie sa o facem si in sensul acesta", a declarat Cristina.

Compania Flanco face campanii de recrutare si pentru seniori. "Este suficient loc pentru toata lumea. 10% dintre angajatii Flanco au peste 45 de an. Avem diverse pozitii, de la consultant in vanzari, la director de marketing", a spus Nicoleta Capata, HR director Flanco, la Conferinta HR 2.0..

Beneficiile pe care seniorii le aduc intr-o organizatie nu sunt deloc de neglijat: maturitatea si rolul catalizator pe care il au in echipe. Exista totusi si un dezavantaj al celor de peste 40 de ani, se adapteaza mai greu la tehnologie.

"Clientii Flanco sunt mult mai increzatori in cei de 40 de ani sau peste 40 de ani, decat in tineri", a marturisit Nicoleta.

Gabriel Codrean, program manager Enea Romania, spune ca in domeniul IT varsta nu conteaza. "In IT, stoarcem piata de angajati seniori. Nu ne permitem sa avem preconceptii. Senorii se integreaza bine", a adaugat acesta.

Cum poate un lider sa imbine varietatea de categorii de varsta intr-o organizatie?

Nu exista lideri perfecti, insa organizatiile pot dezvolta lideri eficienti. "In practica mea cu liderii nu am intalnit lideri perfecti, asa cum ii vedem in manuale. Ne putem dezvolta catre un lider eficient, dar perfectiunea este greu de atins, pentru ca piata este in continua formare, asa ca si abilitatile liderului se schimba", a spus Gabriela Puskas, Managing Partner Performance Group.

O solutie pentru lideri, ca sa faca fata provocarilor legate de varsta, ar fi sa isi creeze o echipa complementara de oameni, sa comunice bine cu toate generatiile, sa fie flexibil si sa se adapteze.

Partenerii Conferintei HR 2.0. sunt Lugera, Flanco si Smart Experience.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri