Pachetul salarial, reputatia firmei, siguranta locului de munca, asigurarea medicala privata si programul flexibil de munca sunt principalele elemente care fac diferenta in piata muncii in 2019, potrivit Barometrului pietei fortei de munca. Incertitudinile economice de la inceputul anului au schimbat ierarhia beneficiilor acordate angajatilor daca tinem cont ca, in 2018, beneficiile care ii motivau pe salariati erau programul flexibil de munca, masa de pranz si bonificatiile suplimentare.

Modificarile fiscale ii determina pe angajatori sa priveasca anul 2019 ca pe unul plin de provocari. Siguranta locului de munca si fidelizarea angajatilor reprezinta principalele tendinte intr-o piata a muncii afectata de lipsa de personal si de concurenta salariala venita dinspre sectorul public, potrivit Barometrului pietei fortei de munca, realizat de compania de consultanta Frames si cea de traininguri TrainYourBrain.

Intrebati care sunt elementele care fac diferenta intre ofertele de munca in 2019, pe primul loc s-a situat pachetul salarial, mentionat de 67% dintre respondenti, urmat de reputatia firmei (52%) si siguranta locului de munca (47%).

2019 a adus multe incertitudini in economie. Deprecierea leului, scumpirea creditarii, modificarile fiscale si prognozele privind posibila incetinire a cresterii economice au starnit semne de ingrijorare in randul angajatilor romani. Iar vestile privind inchiderea unor fabrici din vestul tarii si plecarea unor investitori straini au amplificat teama ca, in acest an, companiile vor trece la masuri de criza, de la reduceri de salarii si disponibilizari la inchiderea activitatii. Asa s-a ajuns ca multi dintre angajati sa se intrebe daca locul de munca este unul sigur, stabil, iar compania la care lucreaza este indeajuns de solida incat sa reziste provocarilor

Adrian Negrescu, managerul Frames

"Siguranta locului de munca, mentionata de tot mai multi respondenti, are, in primul rand, o dimensiune aspirationala. Experinta crizei economice a aratat ca, indiferent de nivelul de cariera, locul de munca in mediul privat nu este garantat nimanui. Siguranta locului de munca poate fi privita doar din prisma dorintei angajatilor de a munci mai responsabil, mai eficient, in speranta ca rezultatele ii vor face indispensabili companiei", a precizat Alexandru Baltat, managerul Train Your Brain.

Alte avantaje mentionate a face diferenta intre ofertele de munca sunt asigurarea medicala privata, programul flexibil, decontarea transportului, suportul financiar pentru traininguri, abonamentul la sala de sport, decontarea mesei de pranz si reducerile la diversi parteneri comerciali.

Loc de munca la stat sau la privat

Majorarea salariilor din sectorul public a pus presiune pe piata fortei de munca din Romania. Intrebati ce ar alege, daca ar avea doua oferte de joburi similare - la stat si la privat, 47% dintre respondenti au indicat sectorul public, 32% pe cel privat, in timp ce 21% au evitat sa raspunda.

"Interesul respondentilor pentru sectorul public trebuie pus in legatura directa cu siguranta locului de munca si cu evolutia economica impredictibila din 2019", arata Barometrul pietei fortei de munca 2019.

Chiar daca mediul privat ofera incomparabil mai multe oportunitati, functia publica asigura, in viziunea multor respondenti, garantia unui salariu care vine la timp si a unui loc de munca stabil, imun la o posibila noua criza economica. Semnele de intrebare legate de joburile din sectorul public sunt legate, in primul rand, de conditionalitatile de ordin politic, de existenta unor retele de interese clientelare si de asigurarea unui mediu de lucru similar cu cel din sectorul privat.

Noi beneficii pentru angajati

Cele mai multe companii vor continua sa extinda beneficiile acordate angajatilor, potrivit Barometrului Frames&TrainYourBrain. 67% dintre angajatori au declarat ca sunt dispusi sa ofere mai multe beneficii salariatilor, in timp ce 28% au afirmat ca au deja un sistem de bonificatie care isi arata efectele. 15% au evitat sa raspunda invocand, in marea lor majoritate, incertitudinile din economie.

Intrebati care sunt cele mai noi beneficii intrate in pachetele de motivare a angajatilor, cei mai multi angajatori au mentionat abonamentele de servicii medicale (31%), cursurile de pregatire si formare (27%) si abonamentele la salile de fitness (15%), precum si biletele la diverse evenimente artistice (spectacole de teatru, film, concerte etc.) (9%).

Domeniile care vor atrage cea mai dinamica evolutie pe piata de HR in acest an vor fi, potrivit estimarilor companiilor, IT-ul, mentionat de 65% dintre respondenti si retailul (56%). In topul sectoarelor cu cea mai dinamica evolutie pe piata resurselor umane, se vor afla si serviciile (47%), sectorul medical/pharma (28%), sectorul constructiilor (22%), serviciile de suport (17%) si industria auto, inclusiv service-uri (16%).

"Interesant este ca, daca, in 2018, sectorul constructiilor se afla in prim-plan (52%), in 2019 cererea de munca in acest sector se anunta a fi mai redusa, fenomen pus in legatura directa cu deciziile privind majorarea salariului minim in constructii si incetinirea activitatii in acest sector, urmare a scumpirii creditarii", arata Baromentrul pietei fortei de munca.

Cea de-a V-a editie a Barometrului Frames&TrainYourBrain a fost realizata in perioada 1-15 februarie 2019, pe un esantion de 500 de respondenti din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR, angajati).

Citeste si: Deficitul de forta de munca in Romania: Exista solutii salvatoare?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri