Multi parinti isi doresc ca cei mici sa aleaga o cariera in domeniul IT-ului. Si nu este de mirare, daca ne gandim ca acest sector conduce detasat la salarii in Romania, iar specialistii spun ca trendul se va mentine si, evident, fiecare parinte isi doreste un viitor sigur pentru copilul sau. Ideal este, insa, sa afli din timp daca cel mic chiar are inclinatie pentru acest domeniu sau doar va face eforturi intr-o meserie spre care nu are chemare.

Statistica nationala ne arata ca in timp ce salariul mediu al romanilor era de aproape 3.200 de lei net, in domeniul IT, acesta a urcat la 7.600 de lei, devenind astfel sectorul campion la salarii. Prin urmare, este usor de inteles de ce fiecare parinte ar fi tentat sa isi indemne copilul catre studii in acest domeniu si, mai apoi, catre o cariera de IT-ist.

Insa cum iti dai seama daca cel mic are o inclinatie in acest domeniu?

"Inclinatiile copilului trebuie separate de dorinta acestuia de a descoperi. Pe tot parcursul procesului de dezvoltare, individul acceseaza noi informatii si le probeaza in raport cu abilitatile sale. Daca unul dintre aceste domenii ramane de interes si este o alegere constanta a copilului, putem spune ca are o inclinatie pentru acesta. Nu pentru context (alti copii, profesorul, cadrul in care se desfasoara activitatea)", a declarat, pentru wall-street.ro, Adriana Popa, psiholog clinician, Yourway Counseling.

Potrivit acesteia, consecventa cu care copilul alege activitatea, de exemplu lucrul la calculator, indiferent de alti factori (acasa, la scoala, intr-un club etc.) este o formula care poate confirma intuitia. Atentie, insa, caci parintii se pot insela si daca acesta, la randul sau, este motivat de activitate, interesat de domeniu, el poate stimula emotional copilul in directia respectiva.

"Copiii preiau de cele mai multe ori misiunea de a indeplini visul parintelui, dar pentru a fi siguri ca este o optiune personala, poate trece printr-un proces de evaluare care are la baza parcurgerea unui test standardizat. La fel de importanta este si discutia cu psihologul care interpreteaza rezultatele pentru ca experienta acestuia ajuta tanarul sa discearna informatiile", a explicat Adriana Popa.

Cum evaluezi talentul celui mic si cati bani scoti din buzunar

O optiune pentru parinti sunt evaluarile vocationale, care clarifica si evidentiaza domeniile de activitate si rolurile pentru care copilul va studia cu interes si in care se va regasi ca adult profesionist.

Costul este de 650 lei, iar testul se da o singura data.

"Gasirea vocatiei este un proces profund de introspectie pe care, din pacate, este dificil sa-l facem fara o persoana care are priceperea si obiectivitatea de a te sustine, cat si de a instrumenta rezultatele. Este important de precizat ca un test vocational normat este aplicabil copiilor doar de la varsta de 14 ani. Alte tipuri de evaluari aplicabile si de la 5-7 ani pot evidentia si corela cu vocatia, aptitudinile copilului, stilurile de invatare, creativitatea acestuia, insa procesul nu trebuie grabit", a explicat psihologul Adriana Popa.

Copilul necesita ca pana in adolescenta sa exploreze. Ulterior, cand etapa de varsta ii cere sa ia o decizie, aceasta sa fie facuta si pe baza experientelor acumulate.

Parintii trebuie sa evite suprasolicitarea copilului

Copiii pot practica in domeniul de interes inca de mici, la inceput prin descoperire.

"Depinde de domeniu. In sport, sunt varste recomandate care tin de motricitatea si fiziologia copilului. Cluburi de pictura, dans, lectii de canto sau programare, orice solutie este potrivita atat timp cat copilul alege sa urmeze acest program. Suprasolicitarea copilului genereaza apatia si/sau refuzul acestuia daca nu este pasionat de domeniul ales", a explicat Popa.

Ce faci daca inclinatia se dovedeste a nu fi si pasiunea copilului

Desi este firesc ca parintii sa isi doreasca tot ce este mai bun pentru copiii lor, adica inclusiv o cariera intr-un domeniu bine platit, acestia nu trebuie sa confunde capacitatea copilului cu pasiunea acestuia.

"Un IQ matematic peste medie ii faciliteaza copilului integrarea cunostintelor si abilitatea de a lucra cu notiuni matematice, dar nu are legatura cu profesia de matematician, inginer etc. Astfel de alegeri sunt sustinute de usurinta cu care copilul lucreaza, iar parintii si profesorii de specialitate au la indemana motivarea prin recompense, note, aprecieri, premii la concursuri. Este foarte trist cand adultii «manipuleaza» astfel, uneori inconstient, copiii", a explicat Mihaela Feodorof, executive coach & business consultant, Performanceway.

Noi credem ca un adult implinit este cel care se regaseste in domeniul de activitate in care profeseaza, care se dezvolta permanent din proprie initiativa si aduce plus valoare echipei, organizatiei sau comunitatii in care activeaza.

Specialistul in coaching a mai aratat ca aceste persoane din categoria celor impliniti se regasesc in rolurile cheie sau sunt chiar propiretarii companiilor. Ei sunt cei care raspund de activitati si oameni, deciziile lor impacteaza business-ul, dezvolta, au idei, fructifica potentialul echipei. Isi asuma toate aceste demersuri pentru ca se identifica cu domeniul si modul in care competentele lor produc rezultate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri