Un numar de doar 186 de someri par sa isi fi obtinut un loc de munca in 2019, prin sistemul Eures, gentionat de ANOFM(Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca), desi au fost disponibile peste 3.500 de locuri de munca. Aceasta este cifra pe care o stie ANOFM, ea putand varia daca sunt situatii in care somerii au luat direct legatura cu angajatorii. Chiar si asa, oficialii institutiei spun ca, desi sunt someri, multi romani nu sunt interesati cu adevarat sa obtina un job in strainatate.

Astfel, potrivit unor date furnizate la solicitarea wall-street.ro, ANOFM a promovat in 2019 un numar de 3.531 de locuri vacante in diverse state europene, primite de la membrii EURES, si are informatii legate de 186 de persoane care si-au gasit un loc de munca in strainatate. Cele mai multe au venit de la angajatori din Tarile de Jos, Germania, Spania, Marea Britanie si Danemarca.

Reteaua europeana EURES (EURopean Employment Services) a fost infiintata de Comisia Europeana in 1993, pe baza legislatiei Uniunii Europene. Reteaua functioneaza in toate statele UE, precum si în Norvegia, Elvetia, Islanda si Liechtenstein, avand ca obiectiv facilitarea liberei circulatii a lucratorilor pe piata europeana a muncii. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) este parte a retelei europene EURES de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

"La data de 31 decembrie 2019, numarul contractelor de munca obtinute prin EURES Romania este de 186, din care 65 au fost obtinute in urma celor patru selectii organizate in anul 2019 de ANOFM /EURES Romania pentru angajatori din Danemarca si Spania, iar restul de 121 fiind obtinute pe baza unor relatii de munca stabilite de lucratori in anii anteriori, prin intermediul EURES Romania, la acelasi angajator si ca rezultat al serviciilor individuale de mediere oferite de consilierii EURES, pe alte locuri de munca decat cele pentru care s-au organizat selectii", explica reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Emanuel Victor Picu, actualul presedinte al ANOFM, va participa la conferinte HR 2.0: Inovare in recrutare si retentie, organizata de wall-street.ro, pe data de 20 februarie.

Numarul somerilor din Romania, era in luna noiembrie a anului 2019 de 366.000 persoane, in crestere fata de luna precedenta (365.000 persoane).

Putem aprecia ca numarul celor plasati pe ofertele de munca EURES este mai mare, dar neexistand obligatia legala ca lucratorul roman si angajatorul european sa raporteze obtinerea locului de munca, respectiv angajarea lucratorului, nu exista statistici care sa acopere aplicarea individuala, libera pe locurile de munca.

Nici somerii romani nu se "bat" pe joburi

Pe de alta parte, ANOFM arata ce exista si o problema in ceea ce priveste gradul de absenteism al persoanelor invitate la selectiile EURES, desi au aplicat pe locurile de munca pentru care s-au organizat selectii in Romania.

"Concret, pentru cele 4 selectii organizate in anul 2019, au fost oferite 410 locuri de munca in agricultura pentru care consilierii EURES au prelucrat 171 CV-uri, persoanele respective fiind invitate la selectii. Din cele 171 de persoane invitate, la selectii s-au prezentat doar 77 persoane iar, dintre acestea, 65 de persoane au fost acceptate de angajator. (...) Prin urmare, 55% din persoanele invitate nu au venit la selectii, desi au aplicat si si-au manifestat interesul de a participa la interviurile cu angajatorii. Motivele renuntarii (personale sau de alta natura) nu sunt comunicate", au explicat reprezentatii ANOFM.

De altfel, dezinteresul romanilor pentru un job este reclamat si de angajatorii privati de pe piata locala.

Pe restul de 3.121 de locuri de munca vacante, nu s-a solicitat organizarea de selectii si fiecare cetatean roman interesat de mobilitate a putut aplica individual.

O alta explicatie a plasarii unui numar atat de mic de someri in locuri de munca din afara tarii pe care o gaseste ANOFM se refera la nepotrivirea dintre cerintele angajatorilor si calificarile, abilitatile (limba straina, cunostinte de IT etc.) detinute de candidati.

"Deseori se solicita cunostinte de limba straina, la diverse niveluri mentionate in oferta, sau calificari de a lucra cu anumite instalatii si tehnologii moderne, pe care candidatii nu le au, fapt care genereaza refuzul aplicatiilor", potrivit ANOFM.

Mai mult, ANOFM aduce in discutie si numarul din ce in ce mai mic de persoane interesate de munca in alte state care apeleaza la consilierii EURES.

"Pe fondul imbatranirii populatiei tarii si al scaderii demografice, numarul celor care s-au adresat consilierilor EURES nu doar pentru sprijin pentru cautarea unui loc de munca, ci si pentru a solicita alte informatii generale, de ex. conditii de viata si munca in alte state, posibilitatile de recunoastere a diplomelor de studii / de calificari, drepturile si obligatiile de securitate sociala in domeniul somajului etc., a scazut an de an", arata reprezentantii institutiei.

Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca in anul 2019, oferta de locuri de munca vacante la nivel national a fost deosebit de bogata, iar numarul celor care s-au incadrat in munca cu sprijinul ANOFM a fost de 275.830 persoane.

In acelasi timp, trebuie sa luam in calcul ca si alte actiuni ale ANOFM au rezultate slabe. Din primele date privind rezultatele evenimentului de anvergura pe care ANOFM il organizeaza in fiecare an si pe care l-a organizat si in octombrie anul trecut, Bursa Locurilor de Munca, oferta de peste 10.000 de locuri de munca de la Bursa locurilor de munca a atras doar 800 de candidati, dintre care o parte au venit de teama sa nu isi piarda ajutorul de somaj.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri