Studiile în străinătate rămân încă pe lista familiilor de români, care își doreau această experiență pentru copiii lor și înaintea răspândirii pandemiei de coronavirus. Dacă există totuși o temere, acest sentiment nu vine din necesitatea unei călătorii, ci din eventualitatea unor probleme financiare.

”Poate părea surprinzător, dar cel puțin pentru moment, nu avem familii care să se gândească să renunțe la planurile de plecare la studii în străinătate. Există un grad de precauție și expectativă, având în vedere incertitudinea cu privire la sfârșitul epidemiei și revenirea la normal. Tinerii continuă să își pregătească dosarele cu ajutorul consultanților, așteaptă răspunsurile de la universități și se ocupă de pregătirile de plecare”, a declarat, pentru wall-street.ro, Ivan Domuschiev, managing partner Yourway Advisors, firmă de consultanță academică.

De fapt, cea mai mare frică nu este legată de studii sau călătorii, ci mai degrabă familiile se tem de impactul asupra veniturilor lor. Cu toate acestea, investiția în educație continuă să fie pe lista de priorități, familiile preferând să sacrifice alte activități, considerate mai puțin importante.

El arată totuși că în prezent, sub efectele coronavirusului, este o situație nouă și incertă atât pe plan intern în ceea ce privește finalizarea școlii, a susținerii examenelor, cât și pe plan extern, din partea instituțiilor din străinătate, dacă vor avea flexibilitatea să ajusteze termenele limită de depunere a dosarelor de admitere sau, în unele cazuri, dacă vor reuși să facă oferta de admitere la timp.

Din datele oficiale, peste 6.000 de români pleacă anual la studii universitare în străinatate, în UK, Olanda, Țările Nordice, Franța, Germania, Austria, Elveția, Italia, Spania, SUA, etc.

Chiar și în acest context nou, toți candidații primesc informații din partea instituțiilor cu privire la măsurile luate atât cu privire la protecția studenților, dar și despre modalitățile alternative de studiu și susținerea interviurilor/examenelor de admitere.

Iată care sunt recomandările pentru tinerii interesați să studieze în străinătate, dar și în România:

  1. Să utilizeze acest timp pentru a se documenta atât despre instituțiile de învățământ din țară, cât și despre cele din străinătate, dar mai ales despre domeniile de interes, programele disponibile și, bineînțeles, să apeleze la consultanți, atunci când au orice fel de întrebări sau neclarități.
  2. Activitățile atât de importante pentru dosarul de admitere al fiecăruia, activitățile extrașcolare, pot fi realizate și online. Consultanții pot oferi sfaturi despre modalitățile de substituire a activităților clasice, cu activități echivalente în online, ce vor fi luate în considerare de către instituțiile la care urmează să fiți admiși.
  3. Să continue să învețe! Chiar dacă unora li se pare că timpul stă pe loc, nu este așa. Este multă materie de parcurs pentru examene.
  4. Să nu neglijeze pregătirea pentru examenele de certificare de limba engleză, atât de importante pentru admiterea la universitățile internaționale.
  5. Pentru cei care sunt nehotărâți cu privire la domeniul de studiu potrivit sau care ezită între mai multe domenii, ori nu au identificat ariile de interes și nu le-au corelat cu domeniile dorite, este important să știe că au la dispoziție teste de orientare vocațională. Acestea sunt oferite de către psihologi acreditați și sunt foarte apreciate atât de părinți, cât și de copii, văzându-le ca un prim pas în alegerea corectă a domeniului și a programului de studiu potrivite pentru fiecare.
  6. Și, nu în ultimul rând, să ia situația cu calm, cu responsabilitate și să continue să se gândească și să își planifice viitorul.

”Din afară, vin încurajări cu privire la faptul că această situație nu va afecta șansa tinerilor de a studia”

Ivan Domuschiev a mai arătat că și dacă va suferi unele decalaje, parcursul educațional va continua, de aceea procesul nu trebuie oprit, iar pentru a ajuta ca acest lucru să se întample privatul se implică.

”În acest sens, îi ajutăm în continuare pe tineri să se orienteze în marea de informații, cu privire la programele de studiu disponibile atât în România, cât și în străinătate, costuri de studiu și de trai, tips and tricks în procesul de aplicare. Având în vedere situația în care ne aflăm, am introdus serviciul gratuit de pretestare online pentru nivelul de cunoaștere a limbii engleze, astfel încât fiecare elev care se gândește la posibilitatea de a studia în străinătate să își poată verifica cunoștințele de limba engleză înainte de începerea procesului de admitere”, a precizar Domuschiev.

Specialistul în educație arată că este important de reținut că este menținut permanent contactul cu partenerii din străinătate și de acolo vin încurajări cu privire la faptul că această situație nu va afecta șansa tinerilor de a studia.

”O veste bună pentru tinerii români care se află deja la studii în străinătate este că în instituțiile de învățământ internaționale există deja un sistem de livrare a cursurilor online, astfel încât procesul de studiu nu este înterupt, ci doar mutat în mediul online. Atragem atenția și că, indiferent dacă este vorba despre studii online sau offline, tinerii din România nu trebuie să înceteze să aleagă programe de studiu de calitate, aceasta rămânând cea mai bună investiție pentru viitor”, a încheiat Domuschiev.

Yourway Advisors este noua linie de business din cadrul Grupului Yourway care oferă, prin consultanți educaționali specializați, servicii de orientare și consultanță academică, pe tot parcursul procesului de alegere, și depunere a dosarului la instituțiile de învățământ superior acreditate din România și/sau străinătate.

Foto: Ovidiu Udrescu

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri