Codul muncii a fost reglementat recent, iar printre măsurile adoptate se numără și obligativitatea introducerii în activitatea companiilor a unui expert în legislația muncii, prin Legea 213/2020.

Pentru o mediere pe cale amiabilă a conflictelor de muncă, firmele din România sunt obligate fie să contracteze de acum înainte un expert extern în resurse umane și salarizare, fie să delege această atribuție unui angajat intern.

Ce atribuții are expertul în legislația muncii

Potrivit articolului 231, alin 3, din Legea 213/2020, publicată în Monitorul Oficial, expertul în legislația muncii are rolul de a concilia conflictele din interiorul unei organizații:Prin conciliere, în sensul prezentei legi, se înțelege modalitatea de soluționare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților”.

Dar cum pot fi integrate aceste noi prevederi și de ce a venit acum această măsură, ne explică Sorin Faur, expert în resurse umane și fondator al Academiei de HR.

Prevederile pe care le oferă sunt pozitive și erau necesare (...) În această situație, unii angajatori pot recurge și la contactarea unor servicii externe specializate în resurse umane și salarizare sau pot desemna către angajații interni această responsabilitate, de exemplu către departamentul de resurse umane care devine și departament de mediere în posibilele conflicte de muncă.

-Sorin Faur, fondator Academia de HR-

Specialistul a mai declarat, pentru wall-street.ro, că acest lucru conferă angajaților și angajatorilor o măsură de flexibilizare și relaxează relațiile de muncă din organizații, în condițiile în care munca a devenit mai flexibilă, în contextul pandemiei de COVID-19 (prin introducerea telemuncii și a muncii de la domiciliu) și necesită și modificări în conformitate cu natura sa.

Totodată, modificările și completările nou introduse în Codul Muncii reprezintă măsuri care conduc și către o decongestionare a tribunalelor care nu vor mai fi la fel de presate cu un volum mare de soluționare a dosarelor privind conflictele de muncă.

Citește și: Anul în care companiile conduc pe timp de ceață. Nici angajații nu stau prea bine cu vizibilitatea

Cine suportă onorariul expertului în legislația muncii

„Dacă deleagă atribuții către cineva din firmă, nu vorbim de costuri, ci de atribuții care revin în fișa postului. În cazul contractării serviciilor externe specializate în resurse umane care nu țin de companie, aici legea nu spune neapărat cine își asumă responsabilitatea acestor costuri, dar va fi suportat de către părți conform înțelegerilor acestora. Părțile pot agrea, ori să plătească jumătate fiecare, ori se înțeleg cine să plătească. Probabil că angajatorii își vor asuma acest cost, dar nu e obligatoriu”, a mai precizat Sorin Faur.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri