Vara este, în general, perioada în care cei mai mulți tineri sub 18 ani sunt tentați să se angajeze, dat fiind faptul că se află în vacanță, iar timpul liber este din belșug. În societățile occidentale, angajarea minorilor, în special la joburile part-time, este o practică destul de întâlnită. Cu siguranță ai văzut și prin filme copii care se angajează la cafenele sau la magazinul din colț ca să mai facă un ban peste vară. Însă cei care vor să-și câștige singuri banii de buzunar, pe de o parte, precum și angajatorii, pe de altă parte, trebuie să cunoască prevederile legislative privind angajarea minorilor. Îți prezentăm în cele ce urmează un ghid despre cum se fac angajările pentru persoanele sub 18 ani, ce trebuie să respecte un angajator, dar și unde se pot angaja minorii.

De la ce vârstă te poți angaja în România? Vârsta minimă de angajare

Mulți psihologi și consilieri în carieră recomandă minorilor să se angajeze pe perioada verii, pentru că numai așa pot învăța ce înseamnă responsabilitatea și valoarea banilor. Este un mod perfect și să învețe să lucreze mai bine în echipă, să fie perseverenți și să învețe să stăpânească mai bine raportul cauză-efect, atât într-o activitate pe care o întreprind, cât și în relațiile cu cei din jur. Desigur, din păcate mulți tineri sub 18 ani provin din medii vulnerabile din punct de vedere financiar, așa că în situația lor, ei sunt practic nevoiți să își găsească un loc de muncă încă de pe băncile școlii.

angajare minoriSursa foto: Unsplash

Dacă alegi să te angajezi trebuie să știi că vârsta minimă de angajare în România este 16 ani: Art 13 Codul Muncii arată că o „persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani”.

Totuși, există situații în care tinerii se pot angaja și de la vârsta de 15 ani, însă angajarea lor se face doar cu acordul părinților sau al reprezentanţilor legali. Aici, însă, reglementările din Codul Muncii sunt mai stricte și asta pentru că respectivul job trebuie să includă „activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională”. Altfel, „încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă”, spune legea, la fel cum și „încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă”.

Totodată, tinerii care nu au împlinit încă 18 ani, dar vor să se angajeze, trebuie să știe că nu vor putea avea un job care presupune munci grele, vătămătoare sau periculoase. Legislația românească este foarte dură cu angajatorii care nu respectă prevederile legale privind angajarea și activitățile prestate de un minor și prevede pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenzi cuprinse între 1.500 de lei și 3.000 de lei.

Citește și: Joburi la malul mării. Cât câștigă un ospătar și un recepționer hotel în Constanța

Declarație părinți „angajare minor” - model

Ce prevede Codul Muncii este ca angajarea persoanelor care au 15 ani să se realizeze doar cu acordul părinților sau al unui tutore legal. În măsura în care aceștia nu își dau consimțământul pentru angajare, minorul în cauză nu se va putea încadra legal în muncă.

Iată mai jos un model de declarație pe care minorul va trebui să îl ducă la părinte/tutore legal pentru a putea fi semnat.

Declarație părinți angajare minor model

Descacă de AICI --> Declarație părinți angajare minor model

Ce ar mai fi de precizat în această situație este că dacă părintele/ tutorele legal decide la un moment dat că minorul nu ar mai trebui să muncească și își retrage acordul, copilul respectiv nu va mai avea drept legal să muncească, până nu împlinește vârsta de 16 ani.

Situații speciale pentru care un copil de 15 ani poate primi bani pentru o activitate prestată:

La vârsta de 15 ani, un minor poate primi bani dacă este:

  • actor;
  • figurant;
  • cântăreț;
  • muzician;
  • dansator;
  • acrobat la manifestări cu caracter cultural- educativ sau artistic, în teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, dar și orice alte concursuri sau activități de scenă și pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio și televiziune, cu sau fără scopuri publicitare;
  • model la sedințe foto, cu sau fără scopuri publicitare;
  • figurant sau model la prezentări de modă;
  • sportiv profesionist în sportul de performanță.

Ce salariu poate primi un minor și câte ore are voie să muncească

Nu toți elevii reușesc să ia bursă la școală, iar alocația, de cele mai multe ori nu acoperă alte nevoi suplimentare care mai apar în cadrul unei familii. De aceea mulți tineri doresc să se angajeze chiar dacă nu au împlinit încă 18 ani. Cum spuneam anterior, vârsta legală la care se poate angaja un tânăr în România, fără acordul părinților este 16 ani. Respectivul tânăr va fi angajat cu contract individual de muncă și va primi un salariu care nu poate fi mai mic decât minimul pe economie.

Ca angajator trebuie să știi că legea prevede negru pe alb că un copil nu poate munci ca un adult, adică el nu va munci 8 ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Un tânăr sub 18 ani care e încadrat în muncă va munci maximum 30 de ore pe săptămână, adică cel mult 6 ore pe zi.

Dacă un minor muncește mai mult de patru ore și jumătate pe zi, acesta are dreptul legal la o pauză de masă de 30 de minute. În contextul în care angajatorul nu va face acest lucru, salariatul poate depune o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), din județul de care aparține.

La fel ca angajații care au peste 18 ani, minorii au un număr de 20 de zile libere pe an, în conformitate cu, bineînțeles, contractul individual de muncă. De asemenea, pe lângă acestea, salariații mai beneficiază și de zile libere legale, ce pot fi consultate în calendarul cu zile libere legale.

Concediul de odihnă va fi acordat numai după șase luni de muncă prestată în mod consecutiv, iar perioada legală se suplimentează cu cel puțin trei zile lucrătoare.

Ce nu va avea voie să facă un minor la locul de muncă

Un minor nu este un angajat ca oricare altul. El va trebui menajat de către angajator pentru că nu va putea să întreprindă aceleași lucruri pe care le realizează o persoană care are peste 18 ani. Concret, un minor nu va putea să efectueze ture de noapte, la fel cum nu va avea voie să efectueze legal muncă suplimentară. Aici legea este foarte aspră pentru a-i apăra pe minori de exploatarea în muncă.

De asemenea, turele de noapte, dacă vorbim de un salariat minor, acestea nu intră în discuție. Un manager trebuie să știe că atunci când urmează să angajeze o persoană sub 18 ani, aceasta nu va lucra niciodată în alt interval decât 06:00 – 12:00. Totodată, între două zile de muncă, minorul va avea un timp de repaus de 12 ore consecutive (pentru minorii între 16-18 ani) și minimum 14 ore consecutive pentru cei între 15-16 ani.

Poți fi ucenic sau zilier dacă ai sub 18 ani?

Un tânăr sub 18 ani poate fi atât zilier, cât și ucenic la un loc de muncă. În ceea ce privește ucenicia, aceasta se poate îndeplini în acord cu prevederile legale privind acest tip de activitate. Contractul de ucenicie va trebui să respecte, desigur, prevederile legale de angajare a minorilor, adică cele elaborate mai sus, însă cu o singură excepție: numărul maximum de ore pe săptămână poate fi de 40, în loc de 30 cum este stipulat la un job în care poate fi încadrat un minor. Un ucenic va fi încadrat în muncă tot în baza unui contract individual de muncă, în baza căruia un minor NU va putea fi plătit cu mai puțin de minimum pe economie.

În ceea ce privește pozițiile deschise pentru minorii zilieri, prevederile legate de angajarea minorilor se mențin și aici. Singura diferență este că minorul nu va avea contract de muncă aici, ci va presta munci ocazionale, cu activități de muncă necalificată.

Vezi AICI domeniile în care pot munci zilierii și plata pe care o pot încasa

Locuri de muncă pentru cei sub 18 ani

Primul aspect ce trebuie menționat legat de locurile de muncă destinate celor sub 18 ani este că acestea nu pot include munci grele, care să îi pună în pericol și unde să existe șansa de accidentare. Din acest motiv, locurile de muncă pentru elevii de 16 sau 17 ani sunt stabilite de Guvernul României, scrie în Codul Muncii.

În general, cei mai mulți adolescenți care vor să-și câștige singuri banii de buzunar se angajează în cafenele sau restaurante unde pot fi ospătari, pot fi animatori pentru copii, pot lucra în depozite, dar nu pot fi ei cei care realizează muncile grele. Mai nou, ei pot lucra și în social-media, unde pot fi responsabili de conturi de Instagram sau TikTok, dar pot face și promoții, pot împărți pliante sau pot avea grijă de copiii. Desigur, acestea sunt doar câteva exemple, tinerii sub 18 ani pot aduce valoare adăugată în multe alte locuri, atât timp cât se respectă prevederile legale privind angajarea lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri