Pentru muncitorii straini din Statele Unite cresterea ratei somajului nu poate fi decat un semn de alarma. Disponibilizatii care nu detin cetatenia americana au dificultati in a obtine vize temporare de munca si, potrivit agentiei Associated Press citata de site-ul shrm.org, se sfatuiesc cu avocati pentru a afla cat timp mai pot ramane in tara sa vaneze slujbe.
Chiar si strainii care au permis temporar de munca sar de la un job la altul de frica recesiunii care le-ar putea cauza intoarcerea acasa sau le-ar putea diminua sansele de a obtine green card – documentul care iti permite sa muncesti pe teritoriul S.U.A.

Deocamdata nu exista studii care sa stabileasca cu certitudine cati muncitori straini au fost disponibilizati pe fondul recesiunii, dar este cert ca rata somajului a crescut la 7,2% si isi va continua trendul ascendent pana la aproximativ 8% in 2009, conform analistilor.

Potrivit Departamentului de Munca (Labor Department) rezidentii cu vize valide, care le permit sa munceasca pe teritoriul S.U.A., pot fi eligibili pentru ajutoare de somaj in functie de legile statului in care sunt inregistrati.

Aproape o jumatate de milion de straini muncesc in baza unei vize numite H-1B sau, ajutati de angajatorii lor, au aplicat deja pentru green card, mai spun cei de la Associated Press.

Conform acestora, multi muncitori straini au ajuns in Statele Unite pentru a urma studiile unei universitati cu programe de masterat si doctorat si au ramas sa munceasca acolo. Cei care sunt in pericol de a-si pierde locurile de munca se vor orienta spre tari cu legislatie permisiva cu imigrantii, asa incat unii analisti americani se tem ca o mare parte a populatiei cu potential creativ si inovator vor trece Atlanticul spre Europa. “Exista posibilitatea ca viitori antreprenori din S.U.A. sa isi dezvolte companiile in alte regiuni”, au declarat unii specialisti in HR.

Companiile sunt obligate sa anunte Agentia Americana de Imigratie cand un detinator de viza isi inceteaza activitatea, insa Guvernul American nu urmareste sa vada cati dintre straini demisioneaza sau sunt concediati pe fondul crizei economice, a spus Bill Wright, purtatorul de cuvant al unei agentii.

Avocatii specializati pe probleme de imigratie au declarat ca primesc din ce in ce mai multe telefoane de la straini care au fost concediati si se afla in pericol de a-si pierde dreptul de munca.

In anul 2000, multi lucratori in industria tehnologica au traversat Atlanticul inapoi in Europa, iar acum situatia pare a se repeta, primii care pleaca fiind cei care activau in domeniul financiar, manufacturier si tehnologic.

Unul dintre cele mai mari obstacole pe care strainii trebuie sa le treaca este lipsa unei perioade de gratie dupa ce au fost disponibilizati. Solutia pe care cei mai multi deja o aplica este schimbarea regimului de viza intr-unul de turist pe sase luni, suficient timp pentru a incepe sa-si caute un alt loc de munca.

Imigrantii care vor sa obtina green card-uri, ceea ce le-ar permite sa ramana definitive in S.U.A., se confrunta cu probleme diferite. Daca sunt concediati, acestia pot ramane sa-si caute o alta slujba, dar sunt obligati sa aiba un loc de munca stabil cand Guvernul le va analiza dosarul.

Analizarea documentelor pentru imigranti poate dura insa luni sau chiar ani, asa incat, pentru cei care vor sa obtina permis permanent de munca in Statele Unite regula e simpla: nu esti angajat, nu primesti documentele, nu poti ramane in S.U.A..
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri