Eolenvest, companie controlata de societatile franceze Filasa, Fibusa si Sanafi, vizeaza constructia de parcuri eoliene pe plan local cu o capacitate cumulata de 2.500 MW, care ar necesa investitii de 3,75 miliarde de euro.
Eolenvest dezvolta in prezent 11 parcuri eoliene in judetul Suceava care totalizeaza o putere instalata de 519 MW, adica de zece ori cat capacitatea actuala de productie a CET-ului Sucevei.

In total, vor fi instalate 173 de turbine eoliene Vestas, cu o capacitate de 3 MW fiecare, pe o intindere de 4.000 de hectare. Investitia totala este estimata la circa 780 de milioane de euro, adica 1,5-1,6 milioane de euro/1 MW. Fondurile necesare investitiilor provin de la un grup de investitori cu care Filasa colaboreaza la nivel international.

O parte din terenurile parcurilor eoliene apartin primariilor, pe cand altele se afla in proprietatea localnicilor. Potrivit declaratiilor lui Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, primariile localitatilor pe teritoriul carora sunt amplasate parcurilor vor primi o cota de 0,3% din profit, precum si 20.000-30.000 de euro anual pentru concesiunea terenurilor, pe cand localnicii proprietari – circa 100 de euro/hectar/an.

Proiectul din Suceava, inaugurat pe 17 noiembrie, se intinde pe teritoriul a noua comune - Ciprian Porumbescu (doua proiecte), Horodniceni (2 proiecte), Capu Campului, Ilisesti, Udesti, Dragoiesti, Berchisesti, Moara si Stroiesti. Dintre acestea, o capacitate de 90 MW va fi instalata la Udesti, iar restul de 429 MW in restul localitatilor. Pana acum, nu a fost instalata nicio turbina eoliana, ci doar a fost amenajat sediul proiectelor in comuna Ciprian Porumbescu.

Am venit in Romania in 2008 pentru ca este o tara foarte interesanta pentru energiile verzi. Nu ne-am fi putut duce, de exemplu, in Germania, pentru ca acolo piata este saturata. Aici sunt multe posibilitati si suntem siguri de potentialul acestei tari in domeniul energiei regenerabile”, a declarat Bernard Esquirol, directorul general al Filasa International.

Pana in prezent, investitiile realizate – studii, taxe de avizare, masuratori, paza, proiectare si executie de drumuri, redevente si impozite pe terenuri – insumeaza 6,2 milioane de euro.

Pentru sase dintre proiecte, autorizatiile de constructie vor fi obtinute in decembrie 2011, iar pentru restul – in iunie 2012. Astfel, primele turbine ar putea intra in teste la final de 2012, ceea ce ar permite demararea productiei in 2013.

In afara de Suceava, Eolenvest are in vedere dezvoltarea de parcuri eoliene si in alte regiuni cu '”vant bun” din Romania. Astfel, compania vrea sa construiasca parcuri eoliene in Caras Severin, Tulcea, Braila (800 MW) si Constanta.

Daca francezii vor reusi sa puna in miscare toate turbinele cu o capacitate de 2.500 MW, atunci Eolenvest va deveni cel mai mare dezvoltator de proiecte “de vant” din Romania, intrecandu-i pe cehii de la CEZ, care au un parc eolian de 600 MW in judetul Constanta, ori pe spaniolii de la Iberdrola, care au anuntat planuri pentru 50 de parcuri eoliene cu o capacitate instalata totala de 1.500 MW.

Estimarile Guvernului roman indica un potential de 14.000 MW pentru energia eoliana, cel mai ridicat nivel din regiunea Europei de Sud-Est.

Specialistii estimeaza ca, pana la sfarsitul lui 2012, peste 7,5% din cererea de electricitate pe plan local ar putea fi acoperita de energia vantului (eoliana). Fiecare megawatt de energie eoliana presupune o investitie cuprinsa intre 1,5 si 1,6 milioane de euro. Romania ar putea atrage investitii in domeniul energiei eoliene de 5 miliarde de euro pana in 2013, aferente unei capacitati de circa 3.000 MW.

In scopul derularii investitiilor din domeniul energiei verzi, grupul Filasa a infiintat in Romania cate o societate pentru fiecare proiect, astfel ca in prezent in portofoliul sau se numara 44 de firme. Aceste firme sunt detinute de Eolenvest, care la randul sau este controlat de Filasa, Fibusa si Sanafi, companii ale familiei Lacoste din Franta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri