Electrica vrea sa cumpere prin bursa o treime din energia pe care o va livra

Electrica vrea sa cumpere pentru 2007 o cantitate de 1,752 milioane de MWh prin bursa de energie, volum care acopera doar o treime din necesarul de electricitate al companiei pentru livrarile de pe piata libera, potrivit directorului de furnizare al Electrica, Ion Lungu

"Noi avem nevoie de multa energie si am postat la OPCOM acest anunt pentru a atrage producatorii mari de electricitate de genul Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova", a spus Lungu pentru NewsIn. Potrivit acestuia, pentru o cantitate atat de mare de electricitate, Electrica se asteapta sa primeasca oferte cu preturi de livrare foarte reduse.

Potrivit datelor OPCOM (operatorul pietei de energie), pretul maxim de achizitie pe care electrica este dispusa sa-l plateasca va fi de 125,7 lei/MWh fara TVA, iar energia va fi livrata in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2007. Licitatia va avea loc pe 29 noiembrie 2006.

Cantitatea ceruta de Electrica de 1,752 milioane de MWh corespunde unui necesar orar de 200 MW in banda (zi-noapte), a mai spus Lungu. Potrivit directorului de furnizare al Electrica, compania va continua sa ceara prin bursa noi oferte pentru importante cantitati de electricitate.

In urma cu doua saptamani, ministrul economiei, Codrut seres, declara ca a solicitat ca toate contractele de livrare de energie incheiate de producatori sa fie aprobate de consiliile de administratie ale respectivilor producatori.

Ministrul, a luat aceasta masura in continuarea aceleia prin care toti producatorii au fost obligati sa-si vanda electricitatea disponibila prin bursa. "Cel care nu respecta ordinul si nu scoate electricitatea disponibila pe bursa o va pati", avertiza seres. Potrivit acestuia, incepand cu sfarsitul acestui an, consumatorii eligibili ar trebui sa poata sa cumpere energia care le este necesara de pe bursa.

Pana in prezent, dintre producatorii de electricitate pe bursa nu au depus oferte de vanzare decat Complexele energetice Turceni si Rovinari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri