Tema deficitului de forta de munca generat, in principal, de milioanele de romani care lucreaza in afara tarii este una intens discutata de autoritatile din Romania, insa masurile concrete lipsesc cu desavarsire. Astazi, potrivit statisticilor, peste 3,5 milioane de romani traiesc in afara tarii, iar unul din doi romani declara ca isi doreste sa emigreze. Totusi, solutii se pare ca exista, un exemplu recent fiind cel al nemtilor de la Lidl, care au reusit sa convinga 13 romani sa se intoarca in Romania.

La inceputul lunii mai, Lidl a inaugurat primul centru logistic din zona de Est a tarii, in comuna Cordun, in apropierea orasului Roman. Iar pentru acest proiect, nemtii aveau nevoie de aproape 200 de angajati. Un proces deloc usor in zona Moldovei, fruntasa in randul romanilor plecati sa munceasca in afara tarii.

“In urma cu sase luni, ne-am uitat pe cifre si am realizat ca majoritatea oamenilor din aceasta zona sunt plecati in afara granitelor. Atunci ne-am gandit sa ajungem la acesti oameni si sa ii convingem sa revina in tara, langa familie si prieteni”, a povestit, pentru Wall-Street, Cristina Hanganu, Director de Comunicare si CSR Lidl Romania.

Lidl a profitat de perioada sarbatorilor de iarna, cand majoritatea romanilor care traiesc in afara vin sa stea alaturi de familie.

Am mizat pe 3 componente: nivelul de trai – desi castiga mai mult acolo, costurile sunt mult mai ridicate, iar ceea ce la ramane este comparabil cu Romania, conditiile de munca – tehnologia si echipamentele pe care le punem la dispozitie sunt comparabile cu cele din Occident si factorul emotional – aici pot fi langa familie si prieteni.

Iar reactiile au fost peste asteptari: aproximativ 100 de romani care munceau in diaspora au aplicat si au fost chemati la interviuri de angajare, iar 13 dintre acestia au si obtinut postul.

“Aproape in fiecare departament avem cate un roman revenit in tara, atat in zona operationala, cat si in cea administrativa. Inainte de deschiderea depozitului au beneficiat de training in alte centre logistice ale Lidl”, explica si Vincent Martin, Director Regional Roman, Lidl Romania.

Ce beneficii au romanii care s-au intors sa munceasca in tara

La fel ca in restul tarii, nici un angajat Lidl din noul depozit nu va realiza un venit lunar mediu mai mic de 3.500 de lei brut (2.180 de lei net), suma ce include salariul si tichete de masa in valoare de 15 lei pentru fiecare zi lucrata, bonusuri anuale de Paste si de Craciun, precum si alte tipuri de bonusuri, ca cel aniversar, oferit comisionarilor si stivuitoristilor din depozit.

La acestea se adauga si alte beneficii, precum asigurare de viata si de sanatate, pachete sau vouchere "Back to school" pentru angajatii care au copii in ciclul scolar primar si gimnazial, transport gratuit pana la depozit, concediu care creste progresiv in primii ani de activitate si oportunitati de dezvoltare profesionala.

In plus, noul centru logistic din Roman dispune de o serie de facilitati destinate angajatilor, precum vestiare speciale, o sala de mese si o zona de relaxare cu o suprafata de aproximativ 138 mp, care se continua cu o terasa exterioara de 100 mp, unde angajatii pot lua pranzul.



In prezent, Lidl are 5.500 de angajati in Romania, unde retailer-ul german are deschise 243 de magazine si 5 centre logistice.

Citeste si: Cum isi propune Lidl sa livreze fructe si legume cat mai proaspete

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri