Consiliul Concurentei a sanctionat Asociatia Nationala a Tehnicienilor Dentari (ANTD) cu o amenda in valoare de 20.000 lei pentru fixarea tarifelor de referinta pentru lucrarile de protetica dentara.

In cadrul unei investigatii declansata de Consiliul Concurentei prin autosesizare in anul 2005, s-a constatat ca membrii Consiliului Director al asociatiei au dezbatut, in cadrul sedintelor din perioada iulie–noiembrie 2004, redactarea unei liste de preturi etalon aplicabile produselor realizate de catre tehnicienii dentari. Tot in cadrul acestor intalniri, Consiliul Director al ANTD a decis si publicarea tarifelor de referinta pentru protetica dentara, in revista Tehnica Dentara.

Consiliul Concurentei precizeaza ca stabilirea si publicarea unor tarife de referinta constituie o incalcare grava a prevederilor legii concurentei, deoarece are ca obiect denaturarea concurentei care trebuie sa se manifeste intre laboratoarele de tehnica dentara si tehnicienii dentari ce opereaza pe piata serviciilor de protetica dentara din Romania.

„O asociatie care face recomandari membrilor sai poate intra sub incidenta Legii concurentei. Chiar daca recomandarea nu are un efect obligatoriu, aceasta este interzisa atunci cand are ca obiect sau ca efect determinarea comportamentului concurential al membrilor sai”, a declarat presedintele Consiliului, Gheorghe Oprescu.

Mai mult, autoritatea de concurenta a constatat si nulitatea prevederilor din Actul Constitutiv si din Statutul ANTD, potrivit carora unul dintre obiectivele acestei asociatii era promovarea si sustinerea de tarife minimale in vederea evitarii concurentei neloiale si a competitivitatii neprofesionale. Astfel, Consiliul Concurentei a solicitat ANTD modificarea actelor respective, in sensul eliminarii dispozitiilor anticoncurentiale mentionate.

Legea concurentei se aplica agentilor economici sau asociatiilor de agenti economici atunci cand practica savarsita de acestia are ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, se mai arata in comunicatul remis.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Primarii din Iasi si Baia Mare, amendati de Consiliul Discriminarii
Setari Cookie-uri