O parte dintre oamenii de afaceri italieni se gandesc sa-si inchida firmele din Romania, din cauza crizei economice mondiale, Antonia Sargenti, presedintele organizatiei patronale a investitorilor italieni Unimpresa Bihor, afirmand ca in judetul Bihor ar putea fi inchise circa 80 de firme.

"Pana acum nu s-au inchis firme, dar multi investitori italieni se gandesc sa plece acasa deoarece comenzile s-au micsorat si gasesc tot mai greu de lucru pentru fabricile lor”, a declarat, citat de NewsIn, Antonio Sargenti, presedintele filialei Bihor a asociatiei investitorilor italieni - Unimpresa.

In prezent, in Bihor sunt inregistrate 800 de firme cu capital italian sau capital mixt italo-roman, din care doar 400 sunt active, iar numarul lor va scadea. “Din cate am discutat cu oamenii de afaceri italieni, cam 20% vor sa plece. Primul motiv este criza economica, din cauza careia nu mai primesc comenzi din Italia, iar cel de-al doilea e scumpirea manoperei. Cresterea salariilor nu le mai permite sa lucreze in profit”, a mai precizat Sargenti.

Reprezentantul Unimpresa apreciaza ca in urmatoarele sase luni vor ramane fara comenzi circa 80 de firme italiene din Bihor. “Primele care vor avea probleme sunt fabricile care lucreaza pentru companii din Italia. Ca sa se protejeze, firma-mama nu va mai face comenzi in Romania, ci va da de lucru angajatilor de acasa”, este de parere presedintele Unimpresa Bihor.

Sargenti a mai spus ca recesiunea va lovi puternic industria usoara, in care au investit majoritatea firmelor italiene din Bihor. "Cand nu vor mai fi bani, oamenii din toata Europa nu vor mai cumpara pantofi de 100 sau 200 de euro, ci vor lua din cei mai ieftini, iar in loc de doua perechi vor cumpara una singura, asa ca va scadea cererea. Automat scade productia si se reduce numarul locurilor de munca”, a declarat reprezentantul Unimpresa.

Pe de alta parte, deocamdata, in Bihor criza economica nu se resimte in rata somajului. Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca nu a inregistrat, in ultima perioada, o crestere o numarului somerilor mai mare ca de obicei. “Rata somajului din luna octombrie, desi nu a fost calculata inca exact, nu va fi mai mare de 2,7%, adica cu aproximativ un procent mai mult ca in luna septembrie. Aceasta crestere este cauzata de disponibilizarile facute de unele firme oradene in septembrie", a spus directorul adjunct al AJOFM, Daciana Nica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retineri la AJOFM Gorj pentru intocmirea de dosare fictive de somaj