Intr-o lume cu un pret al petrolului care isi respecta pe deplin numele de "aur negru", descoperim ca o calatorie de ieri este mai scumpa astazi, desi distanta a ramas aceeasi, iar masina la fel.

Nu este cazul sa va dati batuti, adica sa descoperiti minunatul univers feroviar sau sa va declarati un fan infocat al bicicletei.

Puteti face economii, folosind exact aceeasi masina, singura modificare fiind operata la factorul uman, adica dumneavoastra, care veti adopta un mod de condus mult mai economic.

Daca inca nu v-ati cumparat o masina, cea mai mare economie de carburant o puteti realiza in cazul alegerii unui motor diesel, dar preferabil de putere medie sau chiar mica. Nu faceti mare branza cu un motor de 3.000 cmc diesel care sa consume mai mult decat un 1.800 cmc pe benzina, plus inconvenientele gen trepidatii, fum, revizii scumpe si dese. Dar cu un motor mic diesel, de 1.200, 1.300, 1.400 sau 1.500 cmc, diferenta se va vedea net la pompa.

In cazul in care aveti deja o masina, puteti realiza economii sensibile daca respectati mai multe indicatii, cum ar fi:

1.Nu cumparati inutil carburant scump. In cazul in care masina dvs. foloseste carburant Euro 2, nu este nevoie de Euro 4 sau 5 sau motorina ultr-mega-super aditivata sau benzina cu cifra octanica 100,00. Raspunsul este simplu: masina va avea acelasi comportament (mai ales in cazul motorinei, unde nu se simte diferenta la performante ci cel mult la uzura). Ca sa nu mai vorbim de unele statii care se lauda cu 5 sortimente de benzina, dar au numai 3 tankere de stocare a combustibililor (dintre care unul e de motorina.). Cred ca ati inteles unde bat. Aceeasi Marie cu alta palarie.

2.Planuiti-va (pe cat posibil) un traseu scurt, simplu, cu putine opriri si drum intins. Daca alegeti un drum congestionat, plin de semafoare, portiuni in lucru si "Cedeaza trecerea la infinit" veti simti pe langa discomfort fizic si unul financiar

3.Mergeti "la consum". Un drum cu putine accelarari bruste si frane in exces va ajuta sa realizati un consum decent. De asemenea, treapta a cincea la drum intins si o viteza constanta va ajuta in mod real.

4.Nu alergati masina. Pe langa riscurile de accident, permis, amenda, creste si consumul masinii. Daca accelerati in nestire, rezervorul va "sangera". Pentru fiecare 20 de kilometri in plus la viteza, mai adaugati un procent de 10% din cel al consumului normal

5.Aerul conditionat -folosit cu moderatie. Daca ati parcat masina vara in soare puternic, degeaba porniti aerul conditionat si asteptati sa faca miracole. Intr-o prima faza trebuie deschise geamurile pentru a elibera aerul fierbinte prins in habitaclu, plecati la drum cu masina, si abia apoi porniti aerul conditionat. Unde simtiti ca este umbra sau caldura nu mai toropeste, puteti sa il intrerupeti. Aerul conditionat este unul dintre marii consumatori, alaturi de dezaburire si lumini. La fel, iarna opriti sistemul de dezaburire daca nu mai este nevoie.

6.Nu mergeti cu geamurile deschise, daca aveti aer conditionat. Este o iluzie ca faceti economie, in realitate masina intampina rezistenta la frecare si consuma la fel de mult. Nu mai punem la socoteala discomfortul sonor si raceala copiilor de pe locurile din spate.

7.Presiunea corecta in pneuri! Pneurile dezumflate lasa o amprenta mai mare pe sosea, deci si frecarea este mai mare, asadar consumul creste. Mentineti presiunea corecta a pneurilor pentru siguranta si consum "civilizat".

8.Starea generala a masinii trebuie sa fie buna. Degeaba vreti sa faceti economie de carburant, daca pompa de benzina are garniturile roase, rezervorul picura, injectoarele sunt infundate, iar pentru a porni masina trebuie sa dati de 50 de ori la cheie. Daca mai adaugam si un sistem de injectie dat peste cap si bujii vechi, imaginea este un dezastru.

9. Nu in ultimul rand, alegeti destinatii de concediu unde nu trebuie sa folositi masina non-stop. Este grozav sa o puteti parca doua saptamani si sa faceti excursii, cu piciorul, cu mountain-bike sau vara sa o petreceti in cea mai mare parte pe plaja, iar intre destinatie si cazare sa se poata merge pe jos. Daca va trebuie masina sa mergeti la plaja, apoi sa luati o inghetata, eventual hotelul la 30 de kilometri si parcul de distractii la alti 50 de km, mai bine luati un bilet de avion si va duceti 7 zile in Creta!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri