Produsele si programele diversificate incurajeaza microfirmele, asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate
Vesnica problema a micilor intreprinzatori, accesul la finantare, nu isi gaseste rezolvarea foarte usor. Alternativele pe care le au la dispozitie sunt putine. Cei care au cel putin cateva luni de activitate pot apela totusi la institutiile de microfinantare. Bancile nu "se joaca", de regula, cu credite de cateva mii de euro. In plus, acestea solicita planuri de afaceri si garantii care taie cheful de finantare al majoritatii microintreprinzatorilor. Pentru acestia, precum si pentru persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale, exista institutiile de microfinantare. Acestea sunt organizatii nonguvernamentale sau SRL, pe cale de a fi reglementate printr-o lege care se afla "pe teava" la Parlament.

Din categoria celor clasice, bancile, numai una se adreseaza in mod specific micilor intreprinzatori: ProCredit Bank. "ProCredit Bank finanteaza orice tip de proiect de investitii in toate sectoarele de activitate economica incepand de la comert, productie, servicii pana la proiectele din agricultura", spune Razvan Filcescu, directorul departamentului de credite. Pana acum, 90% din totalul creditelor acordate de catre ProCredit Bank (fosta Miro Bank) reprezinta microcreditele, iar ca volum, acestea reprezinta peste 55% din totalul portofoliului in derulare. "Valoarea medie a unui credit acordat este in prezent de aproximativ 4.200 euro", mai spune Filcescu.

Organizatiile de microfinantare precum CHF se adreseaza aproximativ aceluiasi segment-tinta: micii intreprinzatori. Chiar si valoarea imprumuturilor acordate este asemanatoare, avand media de cateva mii de euro. CHF se limiteaza insa la 20.000 de euro, pe cand ProCredit Bank nu are limita superioara la unul dintre produsele oferite, Creditul pentru investitii. Specificul CHF s-ar putea defini prin dobanda redusa si orientarea catre zonele rurale. Aceasta pentru ca organizatia are si o misiune sociala, sprijinind, cu ajutorul USAID si al altor finantatori, dezvoltarea comunitatilor locale. CHF activeaza acum in 23 de judete, in special in vestul tarii si in Dobrogea.

ProCredit Bank, in schimb, are o oferta mai diversificata si este mai mult orientata catre mediul urban, avand doua agentii si opt sucursale in orase mari din tara. Banca accepta, pentru creditele de pana la 2.500 de euro, si firme cu numai trei luni de activitate. Activitatea ProCredit Bank in Romania se desfasoara practic din 1999, de cand s-a instalat prima institutie adresata micilor intreprinzatori. De atunci, produsele s-au diversificat, banca oferind acum trei tipuri de credite pentru business si doua tipuri de credite agricole. Dintre ultimele noutati in oferta ProCredit, Razvan Filcescu enumera: "Creditul Business se poate acorda si pe o perioada de pana la trei ani, daca valoarea creditului este mai mare de 5.000 euro si este utilizat integral pentru investitii.

De asemenea, s-au introdus produse noi ca scrisorile de garantie si acreditive acordate pe baza de cash colateral sau linie de credit. In plus, creditele pentru agricultura se extind la nivelul intregii retele". CHF are alt fel de proiecte de viitor. Acestea se refera mai putin la date tehnice privitoare la credite, si mai ales la modificarea si diversificarea programelor oferite. "Dorim sa incurajam, prin finantare si consultanta, accesul la instrumente inovatoare. In acest scop, vom identifica niste sectoare in care micii intreprinzatori pot deveni competitivi si incercam sa-i pregatim pentru integrarea in Uniunea Europeana", spune Monica Misca, director de comunicare si relatii publice la CHF International Romania. De exemplu, pentru mestesuguri si artizanat, exista un program special care ii invata pe intreprinzatori notiuni elementare de promovare si marketing. Pe de alta parte, "este de presupus ca o data cu integrarea in UE, finantarea din partea guvernului american se va opri, pentru ca vin fondurile structurale. Atunci cand CHF International ne va parasi, ca organizatie tutelara, dorim sa continuam activitatea", spune Monica Misca. De aceea, echipa din Romania va incepe constituirea, chiar in acest an, a unei alte institutii financiare de dezvoltare, care sa continue activitatea de creditare. "Vom lua imprumuturi de la banci, iar pe acestea le vom acorda micilor intreprinzatori pe perioade mai scurte. Practic, sumele respective se pot rula de cateva ori in decursul perioadei de rambursare catre finantator, iar diferenta de dobanda ne va asigura supravietuirea", explica Monica Misca.

In ceea ce priveste ProCredit Bank, statutul sau este mult mai limpede. Banca intentioneaza sa creasca si sa se extinda, acoperind o arie geografica mai larga. Avand oferte diferite si adresandu-se unui segment de intreprinzatori foarte larg, ambele categorii de institutii sunt extrem de necesare in Romania si departe de a satisface necesarul de finantare.

Tipuri de credite pentru Intreprinderi mici

CHF
Conditii de eligibilitate:
Firma inregistrata si autorizata (ca SRL, SA, AF, PFA etc.)
Un an de experienta in sectorul productiei sau sase luni in toate celelalte sectoare de activitate
Garantii flexibile (cladiri, terenuri, echipamente, vehicule, giranti) in valoare de 120% fata de valoarea creditului plus dobanda aferenta

Tipuri de credite:
Imprumut standard
De la 1.000 USD la 20.000 USD
Dobanda: 16% raportata la sold
Maximum 24 luni

Imprumut pe termen scurt
De la 500 USD la 5.000 USD
Rata dobanzii 0% (comision 6%)
Maximum 3 luni

ProCredit Bank
Conditii de eligibilitate:
persoane fizice autorizate, asociatii familiale, liber-profesionisti, companii
societati comerciale cu cel putin 3 luni de activitate in productie, comert sau servicii
in functie de tipul de credit.

Credit Rapid ProCredit Bank
Pana la echivalentul in ROL a 2.500 euro
34% pe an, raportata la sold
Maximum 24 luni

Credit Business ProCredit Bank
2.500 EUR si pana la 10.000 euro sau echivalentul in lei
32% lei, 20% USD si euro
maximum 24 luni

Credit Investment ProCredit Bank
Peste 10.000 euro sau echivalentul in lei
26% lei, 12% USD si euro
Maximum 5 ani

Doyle: "Ne adaptam oferta la noua realitate din Romania"
Aflat in Romania pentru aniversarea a zece ani de activitate a institutiei, Michael Doyle, presedintele CHF International, a declarat ca micii intreprinzatori trebuie sa fie sprijiniti in primul rand pentru a avea acces la instrumente IT si la retele internationale.
Capital: Care sunt mijloacele prin care se pot dezvolta micile afaceri?
Michale Doyle: Trebuie folosite mai multe parghii. Sprijinul pentru acces la tehnologie este una. Apoi, este crearea de asociatii intre intreprinzatori. Noi am promovat intens aceasta idee. Exista retele internationale de cooperare, care se bazeaza pe impartasirea unor interese comune. Si UNDP detine un sistem de conexiune a antreprenorilor, si mai sunt si altele.
Capital: In Romania, ideea de cooperatie este destul de compromisa.
Michale Doyle: Aceste "cooperative" pot avea cu totul alta semnificatie deca sunt axate pe afaceri si profit, ceea ce va aduce rezultate reale. De asemenea, exista beneficii in directia gasirii de parteneri si a schimbului de experienta. Prin intermediul CHF, si romanii pot avea acces la astfel de retele. Este important, pentru ca daca intri pe scena internationala, vei da de companii germane, franceze, cu care doresti sa faci afaceri si care vor sa faca afaceri cu tine.
Capital: Ce sanse au afacerile din Romania in context international?
Michael Doyle: Sansele sunt enorme. Locatia geografica este excelenta. Numai ca economia globala este intr-o continua miscare. Daca nu esti pe faza, oportunitatile se transfera in alta parte.
Capital: Ce v-ar putea determina sa va retrageti din Romania?
Michael Doyle: Speram sa ramanem aici si sa ne desfasuram programele atata timp cat va fi nevoie de noi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri