"E o crestere la care ne asteptam pentru ca produsele avicole s-au vandut bine anul trecut, deoarece preturile au ramas la nivelul anulului 2008, spre deosebire de alte produse din carne", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van.

Astfel, din totalul pietei, circa 750 milioane de euro este valoarea produselor din carne de pui, care a inregistrat de asemenea o usoara crestere anul trecut.

"Vanzarile de carne de pui au fost in crestere usoara fata de anul anterior si am ajuns la 430.000 tone comercializate, cu o valoare de 750 milioane euro", a explicat Van.

Exporturile de carne de pui au crescut de aproape patru ori in 2009, de la 8.000 tone la 30.000 tone, iar importurile s-au majorat de la 114.000 tone in 2008, la 125.000 tone.

"Se observa clar o crestere a consumului de carne de pui in Romania, pentru ca inregistram cresteri si la import. Exporturile au crescut pentru ca am reusit sa patrundem cu produsele in multe tari din Uniune, produse procesate, cu valoare adaugata", a spus presedintele UNCPR.

Pentru anul 2010, reprezentantul crescatorilor de pasari spune ca nu poate estima inca o valoare a pietei, insa ia in calcul o stagnare a acesteia sau o scadere de cateva procente, pe fondul eliminarii mai multor subventii.

"Am vrea sa mentinem trenul din anul 2009, dar ne e imposibil sa stim ce se va intampla anul acesta. Ne bazam pe sprijinul pe care il vom primi de la minister. Deocamdata suntem intr-o perioada de stagnare. Daca nu vom primi sprijin financiar, piata ar putea inregistra o usoara scadere", a adaugat Ilie Van.

De asemenea, potrivit reprezentantului UNCPR, pretul carnii de pui nu se va majora in 2010 datorita ofertei de pe piata produselor din pui care nu permite o crestere. Cu toate acesta, reprezentantii marilor companii producatoare de carne de pasare declarau la sfarsitul anului 2009 ca pretul carnii de pui va creste incepand cu 2010 cu pana la 20%, ca efect al neacordarii subventiilor, iar unii producatori ar putea chiar sa renunte la aceasta activitate.