Cifra vanzarilor pe piata de arta din Romania a atins, in primele sase luni ale anului, aproape aceeasi valoare cu cea a intregului an 2009.
Reprezentantii casei de licitatii Artmark estimeaza ca investitiile in obiecte de arta vor creste in aceasta toamna, iar valoarea totala in 2010 o va depasi, pana la sfarsitul sezonului, de doua ori pe cea a anului trecut.

Indicatorii economici arata ca, in vreme de recesiune, in timp ce pietele de investitii traditionale pierd puncte importante din cifra profiturilor, singura industrie care reuseste sa-si pastreze randamentul este arta.

Indexul Artmark, primul instrument care masoara randamentele anuale ale celor mai tranzactionati artisti romani, arata ca randamentul total al pietei romanesti de arta a ramas constant in ultimii 15 ani, la 27,4%. Asadar, mai mare decat randamentul anual mediu, aferent aceleiasi perioade, al investitiei in aur, terenuri ori valori mobiliare.

In acest context, 2010 a urmat chiar un trend ascendent al investitiilor pe piata de arta. Cifra vanzarilor la toate licitatiile publice din prima jumatate a anului 2010, a atins deja aproximativ aceeasi valoare cu cea a tuturor tranzactiilor efectuate anul trecut.

Daca la sfarsitul anului 2009, casele de licitatii din Romania inregistrau vanzari in valoare totala de 3.697.950 euro, in iulie 2010, cifra vanzarilor era deja de 3.032.865 euro.

„Evolutia este fireasca. De teama inflatiei, influentati intai de criza, apoi de mecanismele de combatere a acesteia, tot mai multi investitori isi transfera activele financiare din zona monetara ori obligatara (depozite, titluri de stat) in cea a valorilor intrinseci (aur, diamante, arta de patrimoniu).”, a explicat Manuela Plapcianu, CEO Artmark (foto).

Casa Artmark, de exemplu, a inregistrat, in 2009, vanzari in valoare de aproximativ 1.800.000 de euro. In iulie, anul acesta, aceeasi casa avea deja vanzari de aproape 2.000.000 de euro.

Cititi mai multe despre mecanismele si dezvoltarea pietei de arta din Romania in articolul Barometru: Investitor roman, caut randamente pe piata de arta.

Piata de arta din Romania se modernizeaza constant si se transforma tot mai mult intr-o adevarata bursa. Tranzactiile au devenit transparente iar specialistii din domeniu au scos deja instrumente de informare si garantare a valorii, menite sa ii ajute pe investitori precum Indexul Artmark. Licitatiile nu mai au loc cu usile inchise iar prezente importante din lumea de business, a colectionarilor si chiar din cea mondena liciteaza deschis cu sume semnificative.

In Romania, clientii pietei de arta se impart in colectionari si investitori. Indiferent de categoria din care fac parte, acestia tranzactioneaza sume din ce in ce mai mari.

„La Artmark, sunt clienti care investesc constant sute de mii de euro pe an in acelasi artist sau clienti care investesc diversificat, intr-o varietatea de opere ale artistilor romani, de regula artisti de patrimoniu, clasici ori impresionisti”, a completat Valeriu Sangeorzan, director de comunicare Artmark.

In clasamentul general al celor mai importante vanzari publice efectuate vreodata la casele de licitatii din Romania, primele zece au avut loc in intervalul 2009-2010. Dintre acestea, mai mult de jumatate au fost realizate in primele sase luni ale acestui an.

Cea mai scumpa lucrare vanduta a fost tabloul „Aise”, semnat Camil Ressu, pentru suma de 160.000 de euro, in vara anului 2009. Locul doi in top il ocupa pictura „Garoafe” a lui Stefan Luchian, vanduta pentru 140.000 de euro in vara lui 2010. Ambele opere, cat si urmatoarele doua din clasament, au fost tranzactionate la casa Artmark.

Urmatoarea mare licitatie publica va avea loc pe 30 septembrie, la Opera Nationala. Intitulata “Impresionism si Postimpresionism romanesc”, aceasta este gazduita de catre Casa Artmak si va aduce iubitorilor de arta si investitorilor, opere in valoare de aproximativ 1.000.000 de euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri