Ce cauta Jean Valvis, parintele LaDorna, care in ultimii 15 ani s-a consacrat prin investitii in domeniul alimentar, la o conferinta pe teme energetice? Multimilionar dupa exiturile din afacerile cu ape minerale si cu lactate, Valvis vrea de mai bine de doi ani si jumatate sa investeasca in energie. Proiectele sunt gata de mult timp, finantarea - asigurata, si totusi ce l-a impiedicat sa fie investitor in energie?
Jean Valvis este cu siguranta unul dintre cei mai charismatici investitori straini din Romania si poate ceea ce el insusi numeste „patriot-investitor”. De origine greaca, dar cu studii in Franta, Jean Valvis se confunda in Romania cu brandul apelor minerale Dorna sau al lactatelor LaDorna, afaceri pe care le-a vandut pe bani grei inainte de criza.

Exiturile „marca” Dorna l-au transformat in multimilionar in euro, dar nu l-au descurajat sa continue sa investeasca pe piata romaneasca, ba dimpotriva. Intre timp, Valvis insusi a devenit un brand, omul de afaceri patronand in prezent Valvis Holding, dar nu s-a desprins cu totul de marca ce i-a adus bani si respectul mediului de business. In curand, vom vedea pe rafturile magazinelor primii fulgi de porumb ecologic marca LaDorna, alaturi de alte branduri pastorite in prezent – apele Aqua Carpatica si vinurile de Samburesti.

Pe de alta parte, omul de afaceri elvetian nu a reusit pana acum ceea ce si-a propus acum mai bine de doi ani si jumatate, atunci cand a anuntat vanzarea LaDorna catre grupul francez Lactalis: sa intre in domeniul energiei. Ce l-a impiedicat pe omul de afaceri sa demareze afacerea in domeniul energiei regenerabile povesteste chiar el insusi intr-o discutie cu reporterul Wall-Street.

L-am intalnit pe Jean Valvis in cadrul unui seminar pe teme energetice, care a reunit speakeri de la mari manageri romani, precum Mariana Gheorghe (OMV Petrom), politicieni ca Varujan Vosganian, pana la inalti oficiali europeni – Fabrizio Barbaso, director general adjunct pentru energie din cadrul Comisiei Europene. Intr-o sala de conferinte ce reunea in jur de 100 de persoane, Jean Valvis s-a asezat in primul rand, pe locurile rezervate, aproape de prezidiu.

Si-a notat cu atentie declaratiile speakerilor, a raspuns la saluturile celor care l-au recunoscut in public, a intervenit cu intrebari dupa discursurile oficiale si s-a intretinut indelung cu acestia in timpul pauzelor. Asta a fost in prima zi a conferintei, pentru ca in cea de-a doua, urma ca el insusi sa ia loc in prezidiu pentru a impartasi participantilor – reprezentanti ai autoritatilor, politicieni romani, investitori in energie, sefi de patronate, jurnalisti – viziunea sa asupra energiei.

Discursul sau, axat pe problema legislatiei, sau mai degraba a lipsei acesteia cu privire la energiile regenerabile, a starnit vii comentarii din partea celor prezenti, dar era si recunoasterea unei realitati dure in peisajul business-ului romanesc: strainii vor sa vina, dar noi nu-i incurajam in niciun fel, ba mai mult, nici legi nu dam.

„Reprezint o companie care se intereseaza ce se intampla cu energia regenerabila, nu sunt inca un investitor in domeniu. Energia regenerabila este o mare perspectiva care a fost neglijata institutional si legislativ. Romania nu are astazi un cadru legal pentru a oferi planurilor de business predictibilitate”, si-a deschis discursul Jean Valvis.

Pana acum, a investit 50 de milioane de euro in Romania, dar cea mai mare investitie a sa de abia acum se prefigureaza la orizont. "Sunt doi ani de cand doresc sa investesc in energie si inca nu sunt un investor. De ce nu sunt? Pentru ca nu exista un cadru legislativ si nici vointa politica. Se discuta despre unde va trece conducta de gaz Nabucco. Dar vreau sa atrag atentia asupra nevoii de securizare energetica a tarii. Vreau sa atrag atentia ca energiile regenerabile sunt energiile autohtone, din Romania", a subliniat Jean Valvis.

Omul de afaceri a dat exemplul potentialului nevalorificat din domeniu: daca s-ar exploata numai 10% din cele 3 milioane de hectare de teren agricol care in prezent nu sunt folosite, productia ar acoperi de zece ori necesarul energetic al Romaniei.

Tot mai insufletit pe parcursul speech-ului sau, Valvis a spus ca nimeni nu are curaj sa dezvolte sectorul energiei fotovoltaice si geotermice. "E un ping-pong ridicol intre ANRE, Consiliul Concurentei, Comisia Europeana si totusi Romania nu are un cadru legal. Nu orientam banii spre ce este productiv. Nu cumva exista un monopol energetic astfel incat sa nu mai intre noi jucatori?", s-a intrebat omul de afaceri.

Dupa incheierea discursului sau, in care si-a afirmat increderea intr-o "Romanie energetica mai puternica", am stat de vorba cu Jean Valvis, om de afaceri care declara pentru Wall-Street, in momentul tranzactiei cu Lactalis, ca doreste sa investeasca in domeniul energiei. Ce l-a oprit pana acum?

Wall-Street: Ne puteti oferi cateva detalii despre investitiile pe care doriti sa le faceti in energiile regenerabile?

Jean Valvis: Uite, nu vreau deocamdata sa vorbesc despre asta, asa cum am spus si la conferinta (European Energy Development, organizata de Expo Media - n. red).

Wall-Street: Ne puteti spune macar in ce domeniu vreti sa investiti - in energie eoliana, fotovoltaica?

Jean Valvis: Nu pot, inca nu, am spus motivele pentru care nu comentez: deoarece nu exista inca un cadru legislativ.

Wall-Street: De ce nu investiti intr-o tara care are o legislatie in acest sens?

Jean Valvis: Da, imi cereti sa plec. De ce nu plecati, domnule Valvis, din Romania?

[Jean Valvis s-a romanizat. Vorbeste romaneste bine, fluent, ajungand la performanta de a articula usor „ş”-urile si “r”-urile romanesti. Ba chiar isi pronunta numele cu un „s” final sonor, romanizat, asa cum de altfel ii spun cei prezenti la conferinta. Desi nu se considera mai patriot decat insisi romanii, investitorul vorbeste despre patriotismul unor investitori straini care au ajuns sa apere domenii de interes national, care fac subiectul CSAT, precum securizarea energetica a Romaniei.]

Wall-Street: Sunteti mai patriot decat un roman?

Jean Valvis: Nu, am structurile aici, am oamenii – sunt un grup de 500 de oameni.

Wall-Street: Ce surse de finantare aveti pentru proiectul din energiile regenerabile? Intentionati sa luati bani de la banca?

Jean Valvis: Am bani si de la banca.

Wall-Street: Cat la suta aveti dvs. si cat veti lua de la banci?

Jean Valvis: Anuntam la conferinta. Nu va spun nimic.

Cati bani veti investi? 100 de milioane de euro, asa cum a scris anterior Wall-Street?

Jean Valvis: Nu...

Wall-Street: E mult?

Jean Valvis: Nu, e putin.

Wall-Street: Cand veti organiza conferinta?

Jean Valvis: Cand vine legea. Si daca legea nu se face? Si daca se schimba?

Wall-Street: Deci aveti toate planurile gata, asteptati numai sa vina legea?

Jean Valvis: Am proiectul, am inginerii, am tot, am luat autorizatii. Astept legea.

In prezent, creatorul brandului LaDorna detine mai multe afaceri, fiind implicat in productia de ape minerale, cereale si vin. In plus, omul de afaceri detine si actiuni la clubul de fotbal Rapid.

Valvis tinteste o cota de piata de 10% cu brandul Aqua Carpatica in urmatorii doi ani si o dublare a acesteia pana in anul 2014, potrivit unor declaratii anterioare, din martie anul acesta. Lansarea pe piata a apelor Aqua Carpatica a fost programata pentru vara aceasta.

Totodata, omul de afaceri detine 500 de hectare de vie la Samburesti si produce brandurile Chateau Valvis, Samburel de Olt si Domeniile Samburesti. Pana in martie 2010, a investit in afacerea de vinuri in jur de 9 milioane de euro, urmand ca investitiile sa ajunga la 18 mil. euro in perioada urmatoare.

“Pana in prezent am innoit 240 de hectare de vita de vie, adica jumatate din total. Chateau Valvis este destinat sectorul de HoReCa si are un pret adecvat, in vreme ce Domeniile Samburesti costa 12-24 de lei, iar Samburel de Olt sub 10 lei”, declara Valvis la momentul respectiv.

“Nu stiu cand voi incepe proiectul, pentru ca totul depinde de autoritati, care trebuie sa decida normele metodologice ale unei legi din 2008 care reglementeaza energiile regenerabile. Este inadmisibil ca autoritatile nu au facut nimic intr-un an si jumatate. Bancile ma asteapta sa le iau banii, dar nu pot sa incep proiectul din cauza autoritatilor”, declara Valvis in martie.

Numele antreprenorului elvetian se leaga si de vanzarea a 94,5% din actiunile Dorna Apemin catre gigantul Coca-Cola, valoarea tranzactiei fiind estimata la aproximativ 40 mil. euro. In aprilie 2008, omul de afaceri a vandut LaDorna catre Lactalis intr-o tranzactie aproximata la 100 milioane de euro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri