Manuela Mitrea, deputata PSD de Constanta, a depus un proiect de lege prin care sa se interzica fumatul in restaurante, baruri, cluburi si discoteci. Cum comenteaza proprietarii de restaurante si cafenele aceasta decizie?
Deputata PSD a depus un proiect de lege prin care sa se interzica fumatul in restaurante, baruri, cluburi si discoteci, localuri frecventate in special de tineri, avand in vedere faptul ca din ce in ce mai multi tineri fumeaza, potrivit 9AM.ro.

Conform legii pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:

1. sa fie construite astfel incat sa deserveasca fumatul si sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise;

2. sa fie ventilate, dotate cu scrumiere si extinctoare si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor;

3. sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare prin care sa se indice: «Spatiu pentru fumatori», «Loc pentru fumat», «Camera de fumat», «Incapere in care este permis fumatul», astfel incat orice persoana sa poata fi avizata de faptul ca numai in acel spatiu se poate fuma.

In opinia lui Catalin Mahu (foto), omul de afaceri care detine compania Trotter Restaurant, prin care opereaza lantul de restaurante La Mama, cafenelele Cafepedia si pub-ul Charlatans din centrul Capitalei, o lege clara este mai buna decat una neclara.

"Spre exemplu, potrivit actualei legi, care permite fumatul in zone special amenajate, anumiti proprietari de restaurante, baruri sau cafenele pot alege sa isi transforme localul in unul special dedicat fumatorilor, lucru care nu este corect pentru ceilalti jucatori din piata. Legea ar trebui sa fie clara, la fel ca in alte state: ori se fumeaza, ori nu se fumeaza", opineaza Mahu.

Omul de afaceri considera ca legea pentru prevenirea fumatului in spatii publice ar fi mai simpla daca ar fi aceeasi pentru toti.

De asemenea, el crede ca interzicerea fumatului in restaurante, baruri si cluburi ar fi o solutie buna atat pentru proprietarii de localuri, cat si pentru clienti.

Petru Pacuraru, senior partner la Elevate Multimedia si patron al cafenelelor HasHas din Capitala, este de acord cu o lege care sa interzica radical fumatul in localuri. Totusi, dupa cum afirma el, proiectul de lege propus de deputata PSD este o masura extrema.

"Pentru proprietarii de restaurante si cafenele, legea este un lucru bun. Investitiile in sisteme de aerisire si purificare a aerului sunt destul de mari, insa ma indoiesc ca se va adopta, in final, o astfel de masura", crede Pacuraru.

Totodata, chiar daca s-ar adopta o astfel de lege, veniturile proprietarilor de restaurante, baruri, cafenele sau cluburi nu ar avea de ce sa fie afectate.

"Fumatorii trebuie sa iasa si ei undeva. Neavand o alta alternativa, vanzarile noastre nu ar avea de ce sa scada", adauga patronul HasHas.

Si Catalin Mahu este de aceeasi opinie, acesta adaugand ca, atata timp cat legea este aceeasi pentru toti, iar fumatul se interzice in orice spatiu, "clientii vor alege in ce localuri sa mearga in functie de serviciile pe care le primesc, nu in functie de profilul restaurantului respectiv – de fumatori sau nefumatori".

Actorul Mugur Mihaescu, care detine in centrul vechi irish pub-ul St. Patrick, vede proiectul de lege propus de deputata PSD de Constanta Manuela Mitrea ca fiind unul discriminant.

"In general, eu nu sunt de acord cu lucrurile interzise. Nu cred si nu vreau ca acest proiect de lege sa fie realizabil", afirma el.

Dupa cum spune Mihaescu, nici un nefumator nu este obligat sa stea intr-un local unde este prea mult fum. In plus, la ora actuala, orice astfel de spatiu este dotat cu sisteme de curatare a aerului.

"Daca esti nefumator si intri intr-un loc plin de fum, nu stai. E simplu. Ceea ce se incearca prin acest proiect mi se pare a fi o discriminare comerciala", mentioneaza proprietarul St. Patrick.

In prezent, dintre clientii care frecventeaza restaurantele si cafenele, circa 60% sunt fumatori, dupa cum arata Petru Pacuraru. Pe de alta parte, Mahu sustine ca a vazut tot mai multi clienti de-ai sai optand pentru un loc la nefumatori care, in momentul in care au dorit sa isi aprinda o tigara, au ales sa iasa in fata localului.

Legea va duce la scaderea vanzarilor de tigari

Radu Stoica, unul dintre actionarii grupului de localuri Cuando, din care face parte si Zebra Caffe, desi este nefumator, considera ca aceasta lege va avea un impact negativ asupra locatiilor de tip HoReCa, insa si asupra societatii romanesti, in general.

"Tigara si cafeaua s-au transformat in Romania intr-o forma de socializare, sau chiar intr-un stil de viata. Exista persoane care isi incep ziua in cafenele sau sunt manageri care iau un pranz business alaturi de partenerii de afaceri si se relaxeaza seara cu prietenii intr-un bar; interzicerea fumatului in cafenele si restaurante ii va lipsi de una dintre placerile vietii, fapt ce va determina o scadere a vanzarilor in locatiile HoReCa. Totodata, acest proiect de lege poate determina o scadere a vanzarilor de tigari, fapt ce va micsora sumele colectate la bugetul de stat din accizele la tigari", afirma reprezentantul Zebra Caffe.

Potrivit lui Stoica, 80% dintre clientii care trec pragul cafenelei Zebra Caffe sunt fumatori. Tocmai de aceea, numarul clientilor dintr-un local va fi influentat de acest proiect de lege.

"Desi in cafenea avem un spatiu destul de amplu dedicat nefumatorilor, adesea raman foarte multe locuri goale, in timp ce spatiul pentru fumatori este de cele mai multe ori plin. Consider ca este suficient sa anunti ca o locatie este dedicata exclusiv nefumatorilor, ca numarul clientilor sa scada brusc", explica actionarul grupului de localuri Cuando.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri