Economia Romaniei a depasit cea mai dificila perioada si ceea ce a fost mai greu, sustin economistii Raiffeisen, care estimeaza ca urmeaza o revenire economica treptata. Raiffeisen mizeaza in 2011 pe o crestere economica de 1,5% din PIB, la fel ca FMI.
Produsul Intern Brut al Romaniei va creste in 2011, cu 1,5%, marcand iesirea din recesiune si primul avans economic de la inceputul crizei.

„In ECE, economia Romaniei a fost in mod evident una dintre cele mai afectate de criza economica globala. Cu toate acestea, declinul PIB-ului Romaniei pare sa fi atins punctul maxim in 2010, cand a scazut cu 1,3 procente”, spune Peter Brezinschek, Raiffeisen Research.

Brezinschek apreciaza ca in 2011 activitatea economica a tarii va cunoaste o revenire treptata, in principal datorita cresterii cererii externe care va conduce la exporturi mai mari si la o crestere de 1,5% din PIB.

Analistii Raiffisen mai subliniaza ca in anii urmatori ratele de crestere vor fi mai mici decat in perioada 2000-2008, deoarece fluxurile de capital strain vor fi la un nivel mai scazut. Raiffeisen Research estimeaza ca regiunea ECE a cunoscut o rata medie de crestere a PIB de 3,1% in 2010, si ca aceasta va fi mai mare in 2011, de aproximativ 3,7%.

Dupa cativa ani de crestere rapida, in 2008 economia Romaniei a intrat in recesiune ca urmare a crizei economice globale. In timp ce majoritatea economiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) au dat semne de revenire, inca de la sfarsitul lui 2009, pentru ca in 2010 sa isi revina complet, economia Romaniei a continuat sa scada si in 2010, reamintesc analistii Raiffeisen.

Guvernul Romaniei planuieste sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB in 2011

Romania a contractat in mai 2009 un imprumut de circa 12 miliarde de euro de la FMI, dar a renuntat la ultima transa in valoare de 1 miliard de euro. Guvernul a imprumutat si 3,65 miliarde de euro de la Comisia Europeana, ultima transa, in valoare de 1,35 miliarde de euro urmand sa fie primita la sfarsitul lunii martie 2011.

Analistii Raiffeisen explica faptul ca fondurile de la institutiile internationale au permis Romaniei sa isi acopere problemele de finantare si deficitul bugetar mare, amortizand socul recesiunii.

“In cadrul acordurilor cu FMI si CE, guvernul Romaniei si-a asumat raspunderea de a reduce in continuare deficitul bugetar de la 6,5% in 2010 la 4,4% din PIB in anul curent, si la 3% din PIB in 2012. Majoritatea masurilor necesare pentru a atinge aceasta consolidare bugetara au fost deja luate. Acum totul depinde doar de masura in care guvernul Romaniei isi va mentine pozitia si se va abtine de la a mari din nou cheltuielile fiscale” a explicat Ionut Dumitru, directorul directiei de Cercetare Economica si Sectoriala din cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Rata inflatiei va scadea semnificativ in 2011

Evolutiile nedorite ale preturilor alimentelor si petrolului pe pietele externe, dar si ale preturilor administrate la nivel local, pot face ca rata inflatiei din Romania sa iasa din tinta de 2-4% procente si sa se indeparteze astfel de previziunile anuntate de Banca Nationala a Romaniei.

Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa scada semnificativ in 2011, desi aceasta va ramane la un nivel ridicat comparativ atat cu celelalte tari din Uniunea Europeana cat si cu tinta bancii centrale. Posibilitatea ca rata inflatiei din Romania sa fie de peste 4,5% nu poate fi complet exclusa, spun analistii. „Inflatia va continua sa fie o provocare serioasa pentru banca centrala si un factor important in deciziile de politica monetara din 2011”, este convins Brezinschek.

Leul - tendinta de apreciere nominala

Raiffeisen Research se asteapta ca in trimestrele urmatoare leul sa se aprecieze marginal in termeni nominali, atata timp cat nu exista nici un derapaj la nivelul politicilor publice, si cu conditia ca riscurile de pe pietele externe sa nu se materializeze. Diminuarea dezechilibrelor macroeconomice in contextul unor castiguri si al unor rate ale dobanzii ridicate va conduce cel mai probabil la o crestere a apetitului jucatorilor straini pentru active in lei.

Cu toate acestea: „O moneda puternica in termeni reali ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor, singurul sector care a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB in Romania in ultimele trimestre. In consecinta, o apreciere rapida a leului nu este dezirabila”, spune Ionut Dumitru. Deprecierea leului ar putea surveni in urma unor evolutii politice nefavorabile sau a unor derapaje ale politicilor publice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri