Peste 78.000 de noi contracte de munca au fost inregistrate, la nivel national, in cele patru zile in care s-au intensificat controalele si actiunile pentru eliminarea muncii la negru, informeaza Inspectia Muncii (IM), potrivit Mediafax.
Prin inspectoratele teritoriale de munca s-au inregistrat 78.770 de noi contracte de munca in perioada 2 - 5 mai, cand s-au intensificat controalele si actiunile pentru eliminarea muncii la negru.

Reprezentantii Inspectiei Muncii au precizat ca domeniile in care s-au inregistrat contractele individuale de munca sunt:

- constructii
- industria prelucratoare
- comert
- hoteluri si restaurante
- tranzactii imobiliare
- transport si agricultura
- sanatate si asistenta sociala
- productia si furnizarea de energie electrica si termica
- invatamant
- distributia apei
- salubrizare
- activitati de decontaminare
- intermedieri financiare si asigurari

Inspectia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara, desfasoara, in perioda 2 - 31 mai, actiuni intensive de control in vederea reducerii incidentei muncii la negru, conform Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate.

Premierul Emil Boc declara, saptamana aceasta, ca in doar trei zile de controale si de intensificare a actiunilor pentru eliminarea muncii la negru s-au inregistrat 60.700 de noi contracte de munca.

"In doar trei zile de controale si de intensificare a actiunilor pentru eliminarea muncii la negru, in urma intrarii in vigoare a noii legislatii din Codul Muncii, s-au inregistrat 60.700 de noi contracte de munca, asta in conditiile in care in luna aprilie se inregistrau pe zi cinci, maxim zece contracte de munca. Aceasta arata vointa acestui Guvern de a combate munca la negru, eficienta controalelor pe care le-am efectuat in echipe mixte. Profit de ocazie sa ii felicit pe colegii de la Inspectia Muncii din Ministerul Muncii pentru ca au luat foarte in serios aceasta munca si in sfarsit putem constata ca pe zi ce trece se diminueaza munca la negru", a spus premierul Emil Boc, dupa ce si-a prezentat motiunea in cadrul unei intalniri cu membrii PDL Satu Mare.

Sindicalisti si specialisti in dreptul muncii considera insa ca aceste contracte inregistrate in ultimele zile nu reprezinta in totalitate locuri de munca noi, ci "o cifra de marketing, de campanie electorala", iar o mare parte din ele ar putea fi din munca sezoniera.

Noile prevederi ale Codului Muncii, care majoreaza perioada de preaviz, introduc agentul de munca temporara si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare in 1 mai.

Potrivit noului Cod al muncii, angajatorii care primesc la munca pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca vor fi sanctionati cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. De asemenea, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Noua legislatie a muncii a introdus si raspunderea penala a angajatorului. Astfel, se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca si cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala refuzul repetat de a permite accesul in spatiul unitatii a inspectorilor de munca sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri