Deficitul bugetului general consolidat a fost de 11,3 miliarde de lei in primele sase luni ale anului, echivalentul a 2,07% din PIB, sub tinta de 12,6 miliarde lei prevazuta in scrisoarea suplimentara a acordului de tip stand-by incheiat cu Fondul Monetar International.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 85 miliarde lei, in urcare cu 9,6% fata de nivelul din anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+31,5%), accize (+27,1%) si venituri din capital (+58,9%), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP) citate de Mediafax.

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 4,7% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 1,42%.

Fata de anul precedent, principalul decalaj s-a mentinut la incasarile din venituri nefiscale care s-au micsorat cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 16,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 96,2 miliarde lei, au inregistrat o usoara crestere, in termeni nominali, cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii cheltuielilor de cofinantare pentru proiecte cu finantare nerambursabila, insa ca pondere in PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare majorare fiind la bugetul de stat (21,9%) ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii.

La bugetele locale avansul a fost de 21,4% ca urmare a preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cresterea s-a situat la 14,6%, pe fondul platilor efectuate pentru servicii medicale si medicamente.

Unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, respectiv cheltuielile de personal (-18,9%), subventii (-18,6%) si asistenta sociala (-2,4%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,9% fata de primele sase luni ale anului 2010.

Totodata, cheltuielile cu dobanzile au urcat cu 29,3%, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Costurile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sase luni in suma de 14,86 miliarde lei, fata de 11,67 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.

Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri