Guvernul s-a hotarit sa nu mai puna un termen pentru listarea la bursa a Fondului Proprietatea, pentru ca ministerele nu stiu cind vor reusi sa listeze la bursa societatile care il vor alimenta. Asadar, nici beneficiarii nu pot spera sa obtina ceva prea curind.
Un lucru cert este ca Fondul Proprietatea nu va putea fi listat la bursa in primul semestru al anului 2006, intrucit o parte a firmelor ale caror actiuni vor fi alocate fondului nu sint, la rindul lor, listate, a declarat presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian.

Nu mai exista un termen

Am hotarit in Comisie sa nu mai punem termene in ceea ce priveste listarea la bursa a Fondului Proprietatea. Se creeaza presiuni care nu-si au rostul. Ii asiguram, in schimb, pe viitorii nostri actionari ca vom avea grija ca lucrurile sa se intimple cit mai repede posibil. Nu am calitatea de a forta ministerele sa-si listeze de urgenta societatile la care sint actionare, insa reprezentantul Guvernului in Comisie mi-a dat de inteles ca a receptionat faptul ca lucrurile trebuie grabite, ne-a declarat Nicolae Ivan, presedintele Fondului Proprietatea.

Fondul nu va putea sa ofere in clipa de fata posibililor cumparatori suficienta transparenta, a afirmat Vosganian, dupa o intilnire a Comisiei cu reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti, ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si ai Fondului Proprietatea.

Unele firme nu vor fi niciodata listate

In Comisie s-a mai propus Guvernului introducerea unui prag de semnificatie, astfel incit pentru firmele foarte mici sa nu fie obligatorii toate procedurile prevazute de lege, inclusiv listarea la bursa.

Fondul nu indeplineste in momentul de fata conditiile legale pentru a fi listat la bursa, intrucit in actul normativ privind constituirea sa se prevede ca firmele incluse in portofoliu trebuie sa fie prezente pe piata de capital.

In prezent, doar 60 dintre cele 114 companii ale caror actiuni au fost alocate pentru Fondul Proprietatea sint listate pe piata de capital.

Printre cele nelistate se numara cele mai mari societati, cum ar fi Loteria Romana, Imprimeria Nationala, CEC si companiile de utilitati publice.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru despagubirea fostilor proprietari de imobile deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura bunurile confiscate. Acestia vor primi in schimb titluri ale Fondului. Exista riscul ca la listare valoarea actiunilor din care va fi constituit activul Fondului sa scada vertiginos din lipsa de cumparatori si astfel fostii proprietari sa fie pagubiti inca o data. Ei cunosc acest risc si de aceea nu sint de acord cu infiintarea Fondului.

Mociornita: o nascocire de ochii UE

Fondul acesta este o nascociere a Guvernului pentru a da bine in fata Comisiei Europene. Nu este un proiect realist. Si vedem asta numai daca ne uitam ca o parte dintre activele Fondului sint datorii ale unor state catre Romania. Cum e cea a Irakului. Recuperarea acestor creante este de domeniul fanteziei. Fondul acesta nu poate functiona. De aceea ii schimba tot timpul structura, sustine Marie-Rose Mociornita, nepoata marelui industrias interbelic Dumitru Mociornita, presedinte al Organizatiei Internationale pentru Restituirea Proprietatii Private.

Ministerele habar n-au

Conducerea Ministerului Transporturilor nu stie data exacta pentru momentul listarii societatilor din subordine. Nu pot spune o data, pentru ca este vorba despre o procedura complicata cu mai multi pasi de urmat. Este o procedura care dureaza destul de mult. Oricum, totul se va face conform legii, ne-a declarat Adrian Ionescu, purtatorul de cuvint al ministerului.

Doar cu putin mai clar a fost Dorin Mucea, de la OPSPI, adica institutia care se ocupa de privatizarea companiilor de utilitati aflate in subordinea Ministerului Economiei. Sint programe separate care sa duca la listarea fiecarei companii. Cel mai apropiat termen este cel al listarii Transelectrica, in vara, a spus oficialul. Totusi, Transelectrica trebuia listata la bursa inca de anul trecut si, cind i s-a atras atentia asupra acestui lucru, Mucea a spus ca s-a tot aminat pentru ca am avut probleme de clarificat, in special legate de patrimoniu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri