Unitatile de procesare lapte din categoria A si B vor putea prelucra dupa integrare si laptele care nu indeplineste normele europene de calitate, daca Uniunea Europeana va aproba o perioada de tranzitie de doi ani, pana in anul 2009.

"Am solicitat UE o perioada de tranzitie de doi ani pentru a putea procesa o cantitate cat mai mare de lapte, in conditiile in care la ora actuala sub 30 la suta din laptele procesat este lapte conform, adica indeplineste normele europene de calitate", a declarat citat de Rompres, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Acesta a precizat ca UE va aproba solicitarea Romaniei in conditiile in care demonstreaza ca au fost demarate actiuni pentru cresterea calitatii laptelui. in acest sens, Ministerul Agriculturii va acorda din aceasta toamna o subventie de 3.000 lei vechi pe litru de lapte, numai pentru laptele conform, adica cel care indeplineste normele europene de calitate referitoare la continutul numarului total de germeni si de celule somatice. "Aceasta masura este menita sa stimuleze calitatea laptelui livrat la procesare si va incuraja producatorii care au aparate de muls si tancuri de racire a laptelui", a explicat Flutur.

Tot in aceasta toamna vor fi alocati 500 de miliarde lei vechi pentru achizitionarea aparatelor de muls si a tancurilor de racire de catre producatori. Potrivit ministrului agriculturii, crescatorii care isi vor achizitiona animale de rasa vor putea beneficia de credite pe 10 ani subventionate in proportie de 50% din bugetul MAPDR. in prezent, din productia totala de lapte realizata in Romania - 55,3 milioane hectolitri in 2005- sub 30 la suta corespunde normelor europene de calitate, Romania procesand la ora actuala doar o treime - 1,1 milioane tone de lapte - din cota negociata cu UE de peste 3 milioane tone lapte. "Mi-as dori sa putem procesa mai mult lapte, tinand cont ca prin programul Sapard au fost facute 176 de fabrici de procesare, cu o valoare totala de 209 milioane euro", a spus Flutur.

in Romania exista la ora actuala 276 de cumparatori autorizati, atat fabrici de procesare cat si centre de colectare si 1,1 milioane gospodarii, care detin 1,7 milioane de vaci.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri