Noua legislaţie europeană, aprobată luni, va consolida securitatea aprovizionării cu gaze a UE în perspectiva iernii viitoare şi a iernilor care urmează, scrie Agerpres.

În faţa ameninţării întreruperii aprovizionării cu gaze de către Rusia, Regulamentul UE privind stocarea acestora impune ca rezervele de gaze ale Europei să fie refăcute înainte de iarnă, iar gestionarea acestora să fie protejată de interferenţe externe. În special, noile norme vor impune statelor membre ale UE să umple instalaţiile de stocare la un nivel de 80% din capacitate până în luna noiembrie a acestui an - şi de 90% în anii următori.

Normele au fost adoptate în timp record datorită disponibilităţii Parlamentului şi a Consiliului de a examina propunerea legislativă în regim de urgenţă, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Statistic: Natural gas commodity prices in Europe and the United States from 1980 to 2021, with a forecast for 2022 (in U.S. dollars per million British thermal units) | Statista
Find more statistics at Statista

La ce nivel sunt rezervele de gaze ale României, în acest moment

În temeiul noii legislaţii, cele 18 state membre care dispun de instalaţii subterane de stocare a gazelor au obligaţia de a atinge 80% din capacitatea lor de stocare până la 1 noiembrie şi sunt încurajate să tindă spre 85%.

În anii următori, obiectivul va fi de 90% din capacitate. Statele membre care nu dispun de infrastructură de stocare trebuie să încheie acorduri bilaterale privind stocarea unor cantităţi suficiente pentru utilizarea proprie în ţările vecine, într-un spirit de solidaritate. Instalaţiile de stocare a gazelor vor fi considerate de acum infrastructuri critice şi toţi operatorii de înmagazinare din UE vor trebui să treacă printr-un nou proces de certificare pentru a reduce riscurile de interferenţe externe.

În acest moment, potrivit datelor asociației operatorilor de infrastructură de gaze, România a atins doar 41% din capacitatea de stocare, în timp ce media UE este de 56%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri