Disputa recentă pe închiderea marilor supermarketuri în weekend a fost tranșată relativ rapid de premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că, în urma semnalelor, acest lucru nu se impune. Cu toate acestea, unii producători locali își doresc în continuare închiderea acestora în weekend, având în vedere că în prezent competiția acestora le este atât de defavorabilă, încât simt că nu vor putea recupera decalajul prea curând.

"Ne-am dori cu toții ca retailul mare, inclusiv cel mic, magazinele de cartier, să fie închise cel puțin o zi în weekend, pentru ca noi să putem să ne vindem produsele în piețele agroalimentare", a declarat pentru wall-street.ro Cătălin Șoarece, administratorul SC Italcool, producător autorizat de țuică, rachiuri și palincă.

Antreprenorul mai spune de asemenea faptul că, din punctul său de vedere, există bunăvoință și înțelegere din partea autorităților, dar, pe de altă parte, deși atât el cât și alți producători știu că vremurile sunt foarte greoaie în momentul de față și că bugetele României sunt reduse, producătorii mici au nevoie totuși de niște proiecte pentru a-și crește afacerile și pentru a-și modifica liniile de producție.

Susținerea (autorităților, n.r.) nu este destulă. Cred că se încearcă și în ultimii ani s-a făcut o promovare destul de bună și ne-au ajutat din acest punct de vedere. Într-adevăr, ne dorim intrarea în lanțurile de magazine, ne dorim să producem și să reușim să ne vindem marfa în magazine specializate, în care la ora actuală micii producători nu pot intra.

Cătălin Șoarece, administrator Italcool, producătorul brandului Sordony

Cât privește intrarea pe rafturile marilor retaileri, acesta spune că a încercat, momentan având porțile deschise doar către Profi, dar, adaugă el, când ai o activitate de peste 20 de ani, îți dorești să crești.

Prin urmare, adaugă Cătălin Șoarece, chiar dacă Profi a preluat produsele sale, atât el cât și echipa își doresc o piață și mai largă, o eventualitate pentru care echipa este pregătită cu produse pe stoc.

Antreprenorul din județul Vâlcea, comuna Stroești, sat Pojogi-Cerna, mai spune de asemenea și faptul că sunt multe lucruri de care producătorii mici au nevoie, nu neapărat numai de desfacere, ci și de inovație, precum și de o creștere eficientă pentru a putea face față concurenței.

Acesta a povestit și că istoria companiei începe în anul 2003, când a fost achiziționată vechea fabrică a Vinalcoolului (Vinalcool Drăgășani Vâlcea, n.r.), Vinalcool la rândul său confiscând-o în jurul anului 1925 de la boierul de etnie greacă Sordony, conform spuselor sale.

Cât despre investiția inițială, Cătălin Șoarece a adăugat faptul că a muncit peste 15 ani în vinificație în nordul Italiei, de unde s-a întors cu un capital pe care l-a investit în satul natal.

La început când am luat societatea, vechea fabrică de la Vinalcool, am plecat cu 13 angajați. Lucram pe o autorizație de comercializare, dar în 2004 legea europeană a impus și în România deschiderea antrepozitelor fiscale și atunci totul s-a schimbat, alte reglementări, alte lucuri, a trebuit să venim cu investiții noi, să schimbăm linia tehnologică, vasele, spațiul comercial să-l îmbunătățim ș.a.m.d.

Cătălin Șoarece, administrator Italcool, producătorul brandului Sordony

Nu în ultimul rând, antreprenorul spune și faptul că în acest moment compania este în curs de atestare a produsului țuică Sordony de Horezu, în condițiile în care de trei ani se lucrează la caietul de sarcini, iar în curând o să fie un produs autorizat ca indicație geografică protejată la nivel european.

Cu toate acestea, referitor la domeniul în care activează, antreprenorul mai adaugă faptul că după 21 de ani de muncă "ar trebui să fie mult mai sus".

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri