Productia industriala a crescut in noiembrie 2007 cu 4,5% fata de aceeasi luna a anului anterior, pe fondul activitatii puternice din industria prelucratoare, care a compensat scaderile inregistrate in industria extractiva si in sectorul energiei electrice si termice, a anuntat Statistica.

In octombrie, productia industriala crescuse cu 5,9% fata de a noua luna din 2006, iar in primele zece luni ale anului trecut, avansul productiei industriale a fost de 5,8% comparativ cu acelasi interval din 2006.

Astfel, productia industriei prelucratoare a crescut in noiembrie cu 5,6% fata de aceeasi luna din 2006, in temperare accentuata fata de octombrie, cand se inregistrase un avans de 7,4%. In schimb, productia industriei extractive a scazut cu 2,8%, iar productia energetica a pierdut 0,2% in noiembrie 2007 fata de luna similara din 2006, , arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Productia care a crescut cel mai mult in a 11 luna a anului trecut a fost in industria bunurilor de capital, cu 14,3% fata de noiembrie 2006. In industria bunurilor de folosinta indelungata s-a intregistrat o crestere a productiei de 7,5%, in industria energetica si cea a bunurilor de uz curent de 3,9%, in timp ce in industria bunurilor intermediare avansul s-a limitat la doar 0,2%.

In primele 11 luni ale anului trecut, productia industriala a fost mai mare cu 5,6% fata de acelasi interval din 2006, crestere sustinuta de industria prelucratoare, cu un avans de 6,7% fata de primele 11 luni din 2006. Industria extractiva a inregistrat o usoara scadere a productiei cu 0,1%, iar cea de energie electrica si termica, gaze si apa cu 1,2% in acelasi interval.

Comparativ cu luna precedenta, productia industriala a scazut in luna octombrie cu 2,1%, ca urmare a declinului industriei prelucratoare cu 3,5%. In schimb, productia din industria energiei electrice si termice s-a majorat cu 16,2% fata de luna anterioara, iar cea din industria extractiva a avansat cu 1,8%, potrivit INS.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Preturile productiei industriale au scazut in august cu 2,7% anual