Tariceanu opteaza pentru controlul cheltuielilor bugetare
Prudenta in derularea politicilor fiscale si, in special, controlul cheltuielilor bugetare sunt principalele obiective ale guvernului, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, inaintea intalnirii pe care a avut-o ieri seara cu delegatia Fondului Monetar International, condusa de negociatorul-sef in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe.

Obiectivelor guvernului sunt asigurarea cresterii economice si reducerea inflatiei, tinte care exclud orice relaxare a politicilor fiscale si bugetare, a afirmat Tariceanu. Controlul cheltuielilor bugetare constituie un capitol care trebuie supravegheat foarte atent, deoarece derapajele se rasfrang asupra deficitului de cont curent, a declarat Tariceanu. Premierul a adaugat ca actualul Executiv doreste sa continue colaborarea cu FMI si sa respecte actualul acord semnat cu Fondul . In primele cinci luni ale anului am inregistrat rezultate bune, desi sunt si unele lucruri la care trebuie sa fim atenti, a spus Tariceanu, referindu-se la deficitul de cont curent. O delegatie a FMI a sosit, marti, la Bucuresti, pentru circa doua saptamani, pentru a discuta cu autoritatile romane pe tema evaluarilor doi si trei ale acordului stand-by. Ieri dimineata ei s-au intalnit cu ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, iar astazi vor avea discutii cu ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. Negocierile se vor axa pe ultimele evolutii macroeconomice si incadrarea in tintele stabilite, politica fiscala si bugetara, inclusiv rectificarea bugetara si proiectele bugetare pe termen mediu. De asemenea, vor fi discutate aspecte privind politica monetara si cea salariala in sectorul de stat, derularea procesului de privatizare, in special in sectorul energetic.

Tintele macroeconomice convenite de Guvernul Romaniei cu FMI, pentru anul 2005, sunt o inflatie de 7%, deficit de cont curent de 6,9%, crestere economica de 5,5% si deficit bugetar de 0,74% din PIB.
Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri