State precum Ungaria si Estonia au beneficiat de asistenta din partea Uniunii Europene, iar alte state din blocul celor 27 ar putea avea nevoie un program de sustinere financiara, a declarat Almunia, citat de NewsIn.

"Nu putem exclude posibilitatea ca o tara din exteriorul zonei euro sa aiba nevoie de ajutor", a spus comisarul european, in cadrul unei conferinte ce a avut loc la Madrid. "Nu credem totusi ca vom fi pusi in aceasta situatie", a adaugat oficialul.

Acesta a mai precizat ca statele din zona euro au o situatie mai buna si ca este mai putin probabil sa aiba nevoie de ajutor de la Uniunea Europeana. "In zona euro situatia este alta, atat in ceea ce priveste datoriile publice, cat si in ceea ce priveste capacitatea de a reactiona in fata recesiunii", a explicat Almunia.

Acestea sunt unele dintre cele mai puternice comentarii facute pana in prezent de un oficial european, cu privire la posibilitatea realizarii unui pachet comun de ajutor pentru economiile europene in impas.

Almunia a spus ca summitul G20 ce urmeaza sa aiba loc in aprilie la Londra va testa aptitudinile de lideri, in perioada crizei financiare. Acesta a mai precizat ca tarile trebuie sa solicite un raspuns coordonat.