"In perioada urmatoare, Guvernul, pe baza unei scheme de ajutor de stat si de garantii guvernamentale, va sprijini mai multe domenii strategice. Asa cum a inceput deja prin anuntarea garantiilor de stat pentru Ford si Renault, la fel va continua acest demers si pentru alte ramuri strategice din economia nationala, iar pe schema ajutorului de stat - pentru a sprijini acele unitati cu efect multiplicator in economie", a declarat Boc la TVR.

Premierul a adaugat ca prin OUG privind rectificarea bugetara, adoptata sambata de Guvern, bugetul are o forma "pusa in acord" cu FMI si CE, iar Guvernul poate lucra astfel "pe date certe". Potrivit sefului Executivului, decizia politica privind garantiile de stat va fi luata in Guvern in urmatoarele doua saptamani, scrie NewsIn.

Boc a declarat ca garantiile guvernamentale, care pot reprezenta maximum 80% din valoarea unui imprumut contractat de o societate de la o banca, sunt acordate in conditiile in care societatea respectiva are posibilitatea de a plati la timp ratele catre banca. In plus, societatea beneficiara trebuie sa ofere garantii privind locurile de munca create si mentinute in Romania.

Potrivit OUG privind rectificarea bugetara si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, postata vineri pe pagina de internet a Ministerului Finantelor si aprobata sambata de Guvern, "limita valorica a garantiilor de stat pentru anul 2009 (...) se stabileste in suma de 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde de euro n.r.)".

Aceeasi OUG prevede ca "acordarea garantiilor de stat emise se va realiza pentru finantarea proiectelor prioritare pentru economia romaneasca, derulate de catre entitati publice si private non-financiare, in conditiile respectarii legislatiei privind ajutorul de stat".

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 19 martie, ca Banca Europeana de Investitii (BEI) va aproba un credit de 400 de milioane de euro pentru Ford, la sfarsitul lunii aprilie. Potrivit presedintelui, in a doua parte a anului va fi aprobat un imprumut de 200 de milioane de euro pentru compania Renault. Seful statului a declarat ca, atat pentru Ford cat si pentru Renault, este necesara garantia Guvernului, care trebuie sa acopere 80% din valoarea imprumutului.