Increderea in economia romaneasca a scazut, desi in UE indicele a urcat

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a coborat, in mai, cu 0,1 puncte fata de luna precedenta, in contrast cu tendinta inregistrata de majoritatea statelor din Uniunea Europeana, unde increderea in economie a crescut, in medie, cu 2,8 puncte.
Astfel, in mai, indicele a scazut in Romania pana la 65,4 puncte, fiind mai mic decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in mai la 66,7 puncte. Aceasta este a doua luna consecutiv de revenire a increderii in economie la nivel comunitar.

In Romania indicele increderii in constructii s-a diminuat cu 3 puncte, iar cel in servicii a scazut cu un punct. Increderea in industrie a stagnat, in timp ce in comertul cu amanuntul indicele a urcat cu 2 puncte fata de luna anterioara, iar in consum, cu un punct, anunta NewsIn.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in trei din cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul). In constructii si consum, indicatorul a continuat sa scada usor fata de luna anterioara.

Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Suedia (82,4 puncte), Finlanda (78,9 puncte) si Italia (78,8 puncte).

In zona euro, increderea a sporit intr-un ritm mai mic decat la nivelul intregii UE, de 2,1 puncte, pana la 69,3 puncte.

Dintre statele membre mari increderea in economia Italiei a sporit cu 5,3 puncte, in cea a Marii Britanii, cu 4,81 puncte, a Olandei cu 3,1, a Frantei, cu 1,5 puncte si a Polonia, cu 1,2 puncte. In schimb, increderea in economia Spaniei s-a redus cu 0,9 puncte.

Gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Slovacia (46,2 puncte) si Ungaria (47,3 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri