In timp ce comertul si serviciile vor avea o dinamica ascendenta, ca urmare, in principal, a apropierii sarbatorilor de iarna, activitatea din constructii va scadea simtitor in urmatoarele trei luni.

Pentru urmatoarele trei luni se contureaza o crestere a activitatii din industrie, comertul cu amanuntul si servicii, dar si o scadere a activitatii din constructii, apreciaza Institutul National de Statistica.

Potrivit estimarilor exprimate in luna noiembrie a.c. de catre managerii societatilor comerciale, volumul productiei din industria prelucratoare va creste comparativ cu ultimele trei luni, insa numarul salariatilor va avea in continuare o tendinta de scadere comparabil cu cea inregistrata in octombrie a.c.

Foarte optimisti sunt insa managerii societatilor comerciale care activeaza in domeniul comertului cu amanuntul si servicii. Pentru urmatoarele trei luni se estimeaza o crestere semnificativa a vanzarilor de marfuri, acest fapt fiind influentat, potrivit INS, si de factorul sezonier, specific sarbatorilor de sfarsit de an. "Situatia economica va fi mai buna pentru 36% din cei care si-au exprimat opiniile, va fi aproximativ aceeasi pentru 55% si doar 9% din manageri prevad o scadere", mentioneaza INS, apreciind ca si evolutia serviciilor va inregistra o dinamica puternic ascendenta. Din pacate pentru consumatori, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor continua sa creasca in urmatoarele trei luni, cele mai semnificative majorari urmand sa se inregistreze in domeniul activitatilor anexe si auxiliare de transport, urmate de transporturile terestre si sectorul de selectie si plasarea fortei de munca.

Pe un trend descendent se va afla in urmatoarele trei luni activitatea din constructii. Potrivit INS, se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din sectorul de constructii si a stocului de contracte si comenzi, preconizandu-se, totodata, si o diminuare a numarului de salariati ce lucreaza in acest domeniu, situatie generata de caracterul sezonier al activitatii.