Franta este cel de-al treilea mare investitor in Romania, investitiile companiilor din Hexagon totalizand in prezent 7 miliarde de euro, potrivit Camerei Franceze de Comert si Industrie.

"In prezent, lucram cu circa 50 de companii care prospecteaza piata romaneasca. Sunt companii din domenii precum cel energetic, medical sau al mediului. In cinci ani, am oferit sprijin ca circa 100 de firme cu capital francez sa vina in Romania. Investitiile franceze in Romania sunt solide, de lunga durata", a precizat Daniela Apolozan, directorul executiv al CCIFER.

Apolozan a mai spus ca in ultimii doi ani s-a constatat o scadere cu 30% a investitorilor francezi care prospecteaza piata romaneasca.

Franta este pe pozitia a 3-a din punct de vedere al relatiilor comerciale, totalizand, in primul semestru al anului curent, exporturi catre Romania de 1,43 miliarde de euro si importuri de 1,23 miliarde de euro.

Statisticile oficiale pozitioneaza investitorii francezi pe locul 5 in totul investitiilor straine cu aproximativ cu un stoc de 3,9 miliarde si un flux in 2009 de 591 milioane de euro.

Pe de alta parte, serviciul economic al Ambasadei Franceze plaseaza Franta pe a 3-a pozitiei in topul investitorilor, luand in calcul si actualizarea investitiilor precum si originea companiilor si nu a capitalului, cu un stoc estimat de 7 miliarde de euro.

Investitiile franceze directe au crescut de 9 ori intre 1999 si 2009, in prezent fiind inregistrate la Registrul Comertului peste 6.000 de companii cu participare franceza in capital, potrivit datelor furnizate de Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER).

Oficialul Camerei de Comert a dat drept exemplu unele dintre cele mai importante investitii franceza in Romania, precum cele ale Renault (producator auto), Orange (operator telefonie mobila), Lafarge (producator de cimet), BRD Groupe Societe Generale (banca), Saint Gobain (producator materiale de constructii), Alcatel-Lucent (producator de echipamente de telecomunicatii), Gaz de France/GDF (furnizor de gaze), Groupama (asigurator), Carrefour (retailer cu dominanta alimentara), Bongrain (producator lactate), Axa (asigurator), Lactalys (producator lactate).

Peste 90.000 de persoane lucreaza in prezent in companiile franceze. In ultimii doi ani, in ciuda crizei economice, nici o companie franceza importanta nu a parasit Romania, au mai precizat oficialii CCIFER.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Setari Cookie-uri