Creditele neperformante din Spania au crescut in luna iunie la un nivel record, de 11,6% din soldul total, sau 176,4 miliarde euro, pe fondul pietei imobiliare inghetate, recesiunii economice si somajului ridicat.

Astfel, rata creditelor neperformante a urcat de la 11,2% in luna mai si a depasit recordul anterior, de 11,4%, inregistrat in noiembrie, potrivit Guardian, citat de Mediafax.

Creditele neperformante acumulate in urma prabusirii pietei imobiliare, in 2008, raman o problema nerezolvata, iar somajul record de 26,3% impinge tot mai multe persoane fizice spre default.

Mai multe banci, printre care si BBVA, a doua mare institutie financiara din Spania, estimeaza ca nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca pana in primul trimestru al anului viitor.

Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere economica de 0,3% fata de primele trei luni ale anului, in principal datorita evolutiei peste asteptari a Germaniei si Frantei. Produsul Intern Brut al Spaniei a continuat sa scada, insa unii economisti anticipeaza ca statul iberic, a patra mare economie din zona euro, va reveni pe crestere inainte de sfarsitul acestui an.

Spania a infiintat la sfarsitul anului trecut o banca menita sa absoarba activele neperformante, "toxice", din sistem, pentru a degreva bancile comerciale. Crearea acestui mecanism a reprezentat o preconditie impusa de Uniunea Europeana in schimbul liniilor de finantare oferite bancilor spaniole. Institutia, garantata de stat, a preluat numeroase active neperformante din sectorul imobiliar, precum terenuri sau proiecte unde lucrarile de constructie au inceput dar nu au mai fost finalizate, cu scopul de a le vinde pe profit in urmatorii 10-15 ani.

Guvernul spaniol a impus anul trecut bancilor sa constituie provizioane uriase pentru a acoperi pierderile generate de prabusirea pietei imobiliare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si