Cotatiile monedei nationale au oscilat usor sub 4,5 lei/euro in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,4986 lei/euro, cu 1,37 bani mai redus fata de cel de miercuri.

Banca centrala a publicat miercuri o rata de referinta de 4,5123 lei/euro. Leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, rata de schimb coborand cu 1,44 bani, la 3,2752 lei/dolar.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut de la 3,7042 unitati la 3,6903 unitati. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, informeaza Mediafax.

In debut, bancile au cotat euro la 4,4960 lei, sub nivelul din jurul orei 16:30 de miercuri, cand schimburile s-au realizat la 4,5050 - 4,5075 lei/euro. "Presedintele Basescu a semnat ieri (miercuri seara, n.r) decretele de numire in functie pentru ministrii noului executiv, in urma intelegerii cu premierul Ponta in privinta asumarii unui nou program de guvernare. Acest eveniment a condus la intarirea leului dincolo de 4,50 lei/euro, avansul de 0,5% inregistrat ieri de moneda locala fiind mai puternic decat cel al monedelor regionale. Volumele continua sa fie reduse, totusi", arata o analiza ING Bank transmisa joi dimineata.

In prima parte a zilei, cotatiile au oscilat usor sub nivelul de 4,5 lei. Ratele medii ale dobanzilor afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat usor, de la 2,01 - 2,51% la 1,46 - 1,96% pe an. Dobanzile sunt sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.

Citeste si:
De ce dai mai mult decat te astepti la plata cu cardul in strainatate
Plata cu cardul in...

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut la 1,64 - 2,14% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, este de 3,21% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ai de cumparat euro? Unde gasesti cele mai bune cursuri valutare