Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a exclus posibilitatea ca avansul pentru creditele acordate prin programul Prima Casa sa fie eliminat complet, de la 5% in prezent la 0%, intrucat o astfel de decizie ar creste prea mult presiunea pe banci, facand astfel programul nefunctional. Ministrul nu a exclus insa o scadere a marjelor practicate de banci, si implicit a dobanzilor, pentru locuinte noi achizitionate in cadrul programului, ca urmare a deciziei guvernului de a diferentia in cadrul strategiei Prima Casa pentru urmatorii 5 ani din perspectiva garantiei.

"Pastram avans de 5%. Avansul de 0% ar crea presiuni pe banci si pe cei care dresc un astfel de imprumut. Avansul de 0% nu ar ajuta pe nimeni si ar face ca prgramul sa nu mai ajute pe nimeni", a declarat ministrul Finantelor Publice intr-o conferinta de presa pentru prezentarea bilantului de 12 luni de la preluarea mandatului.

Totodata, ministrul a explicat de ce Guvernul vizeaza introducerea unei garantii mai mici pentru locuintele vechi achizitionate prin Prima Casa. In prezent, garantia este de 50% din valoarea creditului.

Potrivit strategiei pentru urmatorii 5 ani a programului Prima Casa, discutata miercuri in sedinta Guvernului, procentul de garantare de catre stat pentru locuinte mai noi de 5 ani sau consolidate in ultimii 5 ani ar urma sa ramana la 50%, iar pentru cele mai vechi de 5 ani sa coboare la 40%.

"Propunem o garantie mai mica pentru locuintele vechi cu scopul de a stimula constructia de locuinte noi. (...) O simpla tranzactionare a fondului locativ existent nu este o solutie (la deficitul de locuinte din Romania, n.r.)", a declarat Anca Dragu.

Citeste si:
INTERVIU | Să fii dezvoltator în România trebuie să fie un act de...
INTERVIU | Să fii dezvoltator...

Ministrul nu a exclus ca distinctia facuta de stat intre garantiile vechi si cele noi sa conduca la o reducere a marjei practicata de banci la creditele Prima Casa acordate pentru achizitia de locuinte noi.

"Asta va fi decizia bancii. Nu pot sa spun daca va fi o diferentiere. (…) Nu pot specula care va fi decizia unei banci (in privinta marjei, n.r.), dar poate, intr-adevar, ca marja sa se reduca pentru locuintele noi si asta ar fi normal sa fie. Ceea ce pana acum nu exista", a spus ministrul.

In prezent, marja practicata de banci pentru creditele acordate prin Prima casa este limitata la 2%, insa un nivel minim nu este prevazut de lege.

Strategia pe 5 ani pentru Prima Casa ar urma sa fie aprobata prin memorandum sau hotarare de Guvern, pentru ca presupune si alocarea de resurse fnanciare pentru anul urmator. a afirmat Anca Dragu. Strategia prevede un plafon de garantii de cate 2 miliarde de lei pentru anii 2017 si 2018, respectiv de 1,5 miliarde de lei pe an in perioada 2019-2021.

Citeste si:
Finanțele renunță la propunerea de amânare a depunerii...
Ministerul Finanțelor renunță...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
FinTech-ul Revolut își lansează oficial serviciile în Statele Unite ale Americii
Setari Cookie-uri