Banca Transilvania a anuntat ca vrea sa investeasca in Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova, in urma unui parteneriat strategic cu BERD prin care vrea sa aplice modelul care s-a dovedit castigator in Romania. Initial, BT ar urma sa cumpere 39% din capitalul social al bancii de peste Prut.

Tranzactia va respecta toate prevederile legii pietei de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Bancii Nationale a Romaniei si a Bancii Nationale a Moldovei pentru aceasta investitie, anunta Banca Transilvania.

Actionar minoritar, BERD si-a majorat anul trecut participatia in Victoriabank la 27,5%, in incercarea de a restabili o guvernanta corporativa eficienta si de a atrage investitori strategici puternici. Totodata, BERD este actionar al Bancii Transilvania din 2001.

"Suntem incantati sa ne alaturam BERD-ului si celorlalti actionari in demersul de a dezvolta piata bancara locala si de a sustine economia din Republica Moldova. Dorim sa replicam modelul de business BT, succesul pe care il avem in Romania. Victoriabank este o banca solida, bine pozitionata pe piata bancara din Republica Moldova. Vedem potential de crestere pe liniile de business pe care in mod traditional Banca Transilvania are o bogata expertiza – IMM, retail, microcompanii – precum si in ceea ce priveste serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambitios ne bazam inclusiv pe continuarea si dezvoltarea colaborarii strategice cu partenerii nostri traditionali", a declarat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.

Ca urmare a intrarii Bancii Transilvania in capitalul Victoriabank, cei doi parteneri - BT si BERD - vor detine impreuna pachetul majoritar in Victoriabank. In conformitate cu legislatia in vigoare, acestia vor face o oferta pentru achizitionarea celorlalte actiuni.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate in Republica Moldova, 540.000 de clienti, 1.400 de persoane in echipa si aproape 100 de sedii. In iunie, Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din intreaga piata din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piata, de 39%.

Victoriabank are 17% cota de piata pe zona de carduri (aproape 285.000), aproape 25% cota de piata ca numar de POS-uri si peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri