Guvernul Romaniei isi va mentine politica de reducere a taxelor si majorare a salariului minim si pensiilor de stat pana in 2020, in incercarea de a imbunatati standardele de viata, urmand ca incepand din 2019-2020, o mare parte din companiile de stat sa fie listate la bursa, a declarat miercuri, pentru Reuters, presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Presedintele PSD a mai adaugat ca Guvernul ar putea face optionala aderarea la o schema de pensii private, potrivit Agerpres.

"Nevoia de relaxare fiscala atat pentru sectorul privat cat si pentru angajatori a fost una acuta. Si va continua, vom reduce atat numarul de taxe cat si valoarea lor", a spus Liviu Dragnea. "Nu puteam astepta cativa ani pentru a face schimbarile la care ne-am angajat in programul nostru", a adaugat presedintele PSD.

Liviu Dragnea s-a declarat increzator ca Guvernul de la Bucuresti va respecta tinta de deficit pe 2018 fara masuri suplimentare, desi Comisia Europeana se asteapta ca Romania sa inregistreze un deficit de 3,4% din PIB in acest an, peste tinta de 2,9%, daca nu ia masuri suplimentare pentru limitarea costurilor. Mai mult, Dragnea a confirmat tinta de crestere de 5,5%, in pofida unui avans sub asteptari de 4% in primul trimestru.

Potrivit liderului PSD, pana in 2020 contributiile sociale vor continua sa fie reduse, ajungand sub 35%, de la 37,25% in prezent. De asemenea, taxa pe valoarea adaugata va mai fi redusa cu un punct procentual, pana la 18%, adaugand insa ca nu s-a decis inca daca aceasta reducere va fi introdusa in 2019 sau 2020. In plus, Guvernul intentioneaza sa reduca actualul impozit de 16% pe profitul companiilor pana la 10% in cazul companiilor cu o cifra de afaceri mai mare de un milion de euro.

PSD lucreaza la masuri pentru sustinerea bursei incepand de anul viitor, inclusiv scutirea angajatilor de pe piata de capital si brokeraj de la plata taxelor pe venit. O decizie cu privire la eliminarea taxei de 5% pe dividende este inca analizata, a mai spus Liviu Dragnea. Acesta a adaugat ca salariul minim va ajunge la cel putin 300 de euro in 2020, in timp ce pensia minima va creste pana la aproximativ 200 de euro.

"Vorbim despre un nivel al salariilor si pensiilor care ar parea ridicol in Occident. Au fost prea multi ani de austeritate", a mai spus Liviu Dragnea. Acesta a respins ingrijorarile cu privire la posibilul impact al unor noi stimulente asupra deficitului de cont curent si inflatiei.

Potrivit presedintelui PSD, Guvernul intentioneaza sa se concentreze pe majorarea veniturilor prin investitii, promovarea schemele de ajutorare, accesarea fondurilor UE si demararea parteneriatelor public-private pentru lucrarile de investitii. De asemenea, sunt avute in vedere listarile intarziate la bursa. "Incepand din 2019-2020, o majoritate covarsitoare a companiilor de stat vor fi listate la bursa", a spus Dragnea.

Indicele bursei de la Bucuresti a atins cel mai scazut nivel din ultimele trei luni dupa aparitia in presa a unor planuri guvernamentale privind reducerea contributiilor la pilonul doi pensii, informatii dezmintite de Guvern.

"Am spus ca vrem sa prezentam o analiza riguroasa in 2018 a tuturor datelor necesare pentru ca romanii sa inteleaga daca si cat pot castiga din sistemul de pensii, sa le dam dreptul de a lege in cunostinta de cauza", a spus Liviu Dragnea.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri