Ministerul Finantelor Publice MFP practica dublul standard cand vine vorba de dobanzi: ofera perdoanelor fizice o dobanda de 5% la titlurile de stat pe 5 ani, dar impune bancilor sa acorde credite Prima Casa cu o dobanda sub 5% pe an, pe zeci de ani. Asta inseamna ca recunoaste efectul inflatiei, insa doar cand vine vorba de propriile necesitati.

Ministerul Finantelor (MFP) a lansat, luni, noi emisiuni de titluri de stat pentru populatie, in cadrul Programului Tezaur, pe perioade de 1,2,3 si 5 ani. Dobanzile acordate de stat pentru aceste titluri variaza in functie de scadenta, astfel: 3,5% pe an pentru titlurile pe un an, 4% pe an pentru titlurile pe 2 ani, 4,5% pe an pentru cele pe 3 ani si 5% pe an pentru titlurile pe 5 ani.

In plus, veniturile realizate de persoanele fizice din subscrierea si detinerea de titluri de stat (dobanzile) nu se impoziteaza. La banca, dobanda se impoziteaza cu 10%.

Dobanda la Prima Casa, sub cea acordata de stat la titlurile pe 5 ani

Pe de alta parte, Guvernul a modificat, recent, legislatia, astfel incat sa impuna bancilor sa utilizeze noul indice de referinta pentru creditele acordate populatiei (IRCC) si la acordarea de credite prin programe guvernamentale, inclusiv Prima Casa, in locul ROBOR la 3 luni. In acelasi timp, insa, marja pe care bancile pot sa o aplice peste acest indice ramane neschimbata, la 2 puncte procentuale, desi prima valoare calculata pentru IRCC (aplicabil de la 2 mai 2019) este cu aproape 1 punct procentual sub ROBOR, respectiv 2,36% pe an.

In aceste conditii, cel putin in prima faza, dobanda la Prima Casa pe care bancile pot sa o aplice este sub 5% pe an, dobanda pe care MFP o acorda populatiei la titlurile de stat pe 5 ani.

Guvernul a reluat in 2018 vanzarea de titluri de stat catre populatie, prin Trezorerie, dupa multi ani de pauza si doar doua emisiuni prin programul Fidelis (care au avut caracteristici speciale). Programul Tezaur, insa, a inceput sa castige interes din partea investitorilor abia din primavara acestui an, dupa ce MFP a permis rascumpararea sau tranferul titlurilor inainte de scadenta. Anterior, acest lucru nu era posibil, drept pentru care statul nu a atras sume semnificative de la populatie.

De asemenea, a fost eliminata plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice in cadrul acestor emisiuni.

Cati bani au plasat romanii in titluri de stat?

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca, in primele cinci luni ale anului 2019 peste 33.000 de romani au investit in titluri de stat mai mult de 1,7 miliarde de lei. La 4 luni erau 26.000 de romani, cu plasamente de 1,4 miliarde de lei.

Daca este mult sau putin este greu de spus, avand in vedere ca Ministerul nu anunta, cand lanseaza emisiunile, care este suma pe care intentioneaza sa o atraga de la populatie, asa cum se intampla in cazul licitatiilor pe piata bancara.

Titlurile, care au valoarea nominala de un leu, pot fi cumparate de persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii.

Banii astfel obtinuti, alaturi de cei din imprumuturile statului de la banci si de pe pietele externe, sunt utilizati pentru a finanta risipa bugetara la care asistam de cativa ani.

Nevoia ridicata de bani la buget si inflatia generata de masurile guvernamentale iresponsabile (inflatia anuala a urcat, din nou, peste pragul de 4%) justifica dobanzile ridicate pe care statul le acorda populatiei pentru aceste titluri. In cazul in care dobanzile ar fi mai mici, este putin probabil ca titlurile sa fie atractive pentru populatie, mai ales ca increderea in statul roman, in guvernanti, este la cote alarmant de scazute.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri