Wall-Street.ro a analizat o situatie ipotetica, in care un roman ar avea de ales intre o asigurare medicala privata si una in sistemul public de sanatate, "obligatoriu". Care varianta este mai avantajoasa?

Asigurarea in sistemul public de sanatate constituie un drept garantat si "obligatoriu" pentru salariatii din Romania, iar accesul la serviciile medicale publice se face prin plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), cu o cota de 10% din salariul brut. Important insa de mentionat faptul ca, atat timp cat CASS este obligatorie, nimeni nu poate opta insa pentru iesirea din sistemul public de asigurari sociale de sanatate.

Pentru salariati, CASS este retinuta si platita de catre angajator din salariul brut. Un calcul simplu arata ca, la un salariu minim de 2.230 lei, se platesc 223 lei / luna, bani care merg la stat in bugetul de asigurari sociale de sanatate.

Servicii medicale acoperite prin asigurarea de stat

  • consultatii pentru situatii de urgenta,
  • consultatii pe caz de boala,
  • consultatii periodice si de monitorizare
  • servicii preventive
  • asistenta medicala ambulatorie (fara spitalizare) pentru specialitatile clinice
  • analizele de laborator (hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie etc.)
  • consultatii pentru urgentele ce pot fi rezolvate la cabinetul medical
  • servicii de recuperare medicala, ce vor fi acordate in baza biletelor de trimitere de la medici

Servicii medicale acoperite de o asigurare medicala privata

  • servicii medicale de ambulatoriu (urgenta)
  • servicii medicale de spitalizare (decontarea acestor servicii poate fi realizata si cu unitatile spitalicesti de stat cat si unitatile private)
  • consultatii, investigatii de laborator si tratamente, spitalizare de zi si continua (servicii hoteliere si medicatie),
  • interventii chirurgicale (inclusiv dispozitive medicale),
  • indemnizatie zilnica de spitalizare

Dar, de aici si pana la a beneficia frecvent de servicii de calitate la stat pentru aceasta suma este cale lunga, mai ales in contextul in care si accesul unui platitor CASS la clinicile private este dependent de eficienta decontarilor cu CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate).

Mai mult, noua ordonanta de urgenta cu privire la accesul pacientilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privati, publicata miercuri in Monitorul Oficial, a starnit reactii negative ale celor mai cunoscute spitale si clinici private din Romania. Acestia au anuntat ca iau in considerare sa nu mai semneze contracte anuale cu CNAS care permit decontarea serviciilor medicale in privat. Nemultumirile au pornit de la faptul ca unitatilor medicale li se interzice sa mai perceapa coplata de la pacienti si ca CNAS deconteaza serviciile medicale la valoarea lor din spitalele de stat, mai mica decat cea de la privat, aceasta nefiind calculata la valoarea reala.

In ultimii ani, cu ajutorul sistemului de abonamente medicale, decontate, de regula, tot prin CNAS, salariatii romani au apelat tot mai mult la furnizorii privati de servicii medicale. Acest lucru a avut loc in contextul in care, in sistemul public, in afara de serviciile de baza, precum consultatii la medicul de familie si diagnostic, in cazul investigatiilor de specialitate, de exemplu RMN, exista, de cele mai multe ori, liste de programari pe luni intregi, din cauza decontarilor lente cu CNAS.

Avand insa in vedere aceste neajunsuri, ar fi mult mai util pentru un salariat, din perspectiva costurilor si serviciilor, ca statul sa ii permita sa renunte la plata CASS si sa isi faca o asigurare de sanatate privata?

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari apreciaza ca "asigurarea privata de sanatate vine in completarea asigurarii de stat si ofera clientilor libertatea de a opta pentru servicii medicale la standardele pe care si le doresc in orice unitate medicala din tara sau, in functie de pachetul ales, si in strainatate. Prin intermediul asigurarii private de sanatate, clientii au acces la facilitati si tehnologii medicale moderne si isi pot pesonaliza pachetul de acoperiri in functie de nevoi". Dar, de ce sa platesti de doua ori?

Ce servicii medicale ofera statul prin CNAS

Pachetul de baza pentru cei asigurati in sistemul public de sanatate, cuprinde consultatii pentru situatii de urgenta, consultatii pe caz de boala, precum si consultatii periodice si de monitorizare. Tot la medicul de familie asiguratii pot primi servicii preventive.

Totodata, pachetul de baza include si asistenta medicala ambulatorie (fara spitalizare) pentru specialitatile clinice, care presupune o consultatie pe persoana pentru fiecare situatie de urgenta, consultatii pentru planificarea familiala, servicii pentru gravide si lauze (o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere).

Sunt incluse si analizele de laborator (hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie etc.), serviciile spitalicesti fie in regim de spitalizare continua, fie in regim de spitalizare de zi, precum si serviciile medicale ce pot fi acordate de dentisti. Sunt acordate consultatii pentru urgentele ce pot fi rezolvate la cabinetul medical, la centrul de permanenta sau prin sistemul de consultatii de urgenta la domiciliu. Pachetul de baza are si servicii de recuperare medicala, ce vor fi acordate in baza biletelor de trimitere de la medici.

Ce servicii acopera o asigurare de sanatate private

Similar, o asigurare de sanatate privata acopera atat servicii medicale de ambulatoriu (urgenta) cat si de spitalizare, iar decontarea acestor servicii poate fi realizata si cu unitatile spitalicesti de stat cat si unitatile private. Mai precis, consultatii, investigatii de laborator si tratamente, spitalizare de zi si continua (servicii hoteliere si medicatie), interventii chirurgicale (inclusiv dispozitive medicale), indemnizatie zilnica de spitalizare sunt servicii standard acoperite de aceste asigurari de sanatate private.

Singurul dezavantaj al unei asigurari de sanatate private este ca nu acopera afectiunile pre-existente. Insa, acest neajuns poate fi eliminat printr-o reinnoire continua a politei de asigurare.

Un calcul, efectuat pe site-urile a doua companii de asigurari de sanatate aici si aici, rezulta ca prima lunara de plata pentru o polita de profil se situeaza in intervalul 150 - 350 de lei, in functie de serviciile medicale acoperite (o valoare echivalenta cu cea a CASS), iar suma maxima asigurata (pentru plata serviciilor medicale acoperite) ajunge la 150.000 lei (circa 30.000 de euro).

Cu plusuri si minusuri, pentru fiecare varianta de asigurare, in sistemul public sau privata, avand in vedere deficientele din sistemul romanesc de sanatate, conluzia reprezentatilor Allianz-Tiriac Asigurari, de "complementaritate" a celor doua solutii prezentate mai sus, ramane optiunea cea mai viabila pentru un salariat, cel putin cat CASS va ramane obligatorie.

Sursa foto: pim pic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri