Avansul cerut de banci clientilor persoane fizice pentru credite va ajunge la un nivel de 10-15% dupa relaxarea restrictiilor impuse de banca centrala in domeniu, apreciaza directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers.
In opinia sefului Bancii Transilvania, aceasta tendinta va avea si riscuri, un avans mai mic presupunand o dobanda mai mare. ôNu am stabilit inca foarte masurile privind relaxarea conditiilor de creditare, insa este posibil sa majoram gradului de indatorare pentru anumite categorii de clientiö, a declarat Robert Rekkers, intr-o conferinta de presa in care banca a anuntat lansarea unui nou produs.

Banca Transilvania a lansat un credit de nevoi personale ce se adreseaza, atat populatiei, cat si firmelor mici si mijlocii (IMM), iar garantiile imobiliare solicitate de banca trebuie sa acopere doar jumatate din valoarea creditului.

ôNe propunem pentru acest an sa dam 1.000 de credite pentru persoane juridice si 1.000 de credite persoanelor fiziceö, a declarat Ionut Patrahau, directorul general adjunct al bancii.

Cu ajutorul acestui credit ("Creditul de doua ori cat casa") poate fi acoperit necesarul de resurse suplimentare de capital al micilor intreprinzatori, precum si nevoile de finantare ale populatiei. Limita maxima a sumei creditate este de 200.000 euro sau echivalentul in lei, iar creditul poate fi acordat pe cel mult 20 de ani. in plus, valoarea neacoperita de garantiile imobiliare nu poate fi mai mare de 75.000 euro.

Banca percepe un comision de 1,5%. De asemenea, banca percepe un comision de gestiune aplicat lunar la soldul creditului. Acesta este de 0,65% pe luna in primul an si de 0,5% pe luna incepand cu anul al doilea.

De acest credit pot beneficia companiile care functioneaza de cel putin doi ani, au o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri, nu au fost inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati cu mai mult de trei probleme majore in ultimele sase luni si nu sunt in interdictie de a emite cecuri bancare. De asemenea, la creditele contractate in ultimele 12 luni, firmele trebuie sa figureze la Centrala Riscurilor Bancare cu serviciul datoriei A, respectiv sa fie stabile din punct de vedere financiar.

In ceea ce priveste persoanele fizice, pot beneficia de acest credit cetatenii romani cu domiciliul in tara sau care lucreaza in strainatate de cel putin un an de zile si care au varsta cuprinsa intre 18 si 70 de ani, varsta maxima la sfarsitul perioadei de creditare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce salarii platesc Petrom, BRD si celalalte mari companii de pe bursa