Cardurile virtuale sunt cele mai indicate instrumente de plată atunci când facem cumpărături de pe site-uri despre care nu avem îndeajuns de multe informații. Acestea conferă un cadru mai sigur atunci când facem cumărături online deoarece, în cazul unei fraude, ne-am putea trezi fără niciun ban în contul curent, explică Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring & Prevention în cadrul ING Bank.

Evoluția tehnologiei din ultimii ani a avut progrese considerabile: am văzut deja cum dronele pot lua locul curierilor, roboții participă la conferințe de interes global, iar AI-ul poate avea chiar și poziția de CEO în unele companii. Chiar dacă în ceea ce privește tehnologizarea românii au luat contact cu roboții mai mult la casele de la supermarket, digitalizarea ne-a oferit tuturor o viață mai comodă.

Poate cel mai mult ne-am dat seama de avantajele tehnologiei în pandemie, când plimbatul prin magazine a migrat spre online. Românii încă nu s-au dezis de cumpărăturile de pe internet, așa că aceștia trebuie să aibă grijă atunci când își oferă datele cardului unor magazine online mai obscure. Totuși, dacă găsești un cadou special de Crăciun pe un singur site, dar unul care nu îți pare de încredere, există soluții ca să îți păstrezi datele în siguranță.

„Atunci când considerăm că site-ul de pe care vrem să cumpărăm nu este unul de încredere este recomandat să folosim un card virtual. Pe acesta putem pune fix suma necesară acestei tranzacții. Totodată, din rațiuni financiare, este păcat să ținem toți banii în contul curent fiindcă aceștia nu produc nimic” a declarat Alin Becheanu.

De ce nu este bine să ne păstrăm toți banii în contul curent

Contul curent este un instrument de bază pentru gestionarea zilnică a banilor, dar specialiștii recomandă ca, din rațiuni financiare,nu ne păstrăm toate economiile în el. Totodată, dacă toți banii tăi sunt păstrați într-un singur cont curent, iar acesta este compromis, ai putea pierde toți banii. Cu toate acestea, nici contul de economii nu este cu mult mai sigur decât cel curent: Alin Becheanu spune că dacă un infractor are acces la datele tale bancare poate fura bani din orice cont, nu doar din cel curent.

„Este mai degrabă un sfat financiar să nu ne ținem banii în contul curent fiindcă nu câștigăm nimic în plus. Dacă atacatorul are acces la datele tale, acesta poate să acceseze toate conturile tale, nu doar la cel curent. Este mai important să securizăm intrarea în cont. Acest lucru se face prin soluțiile antivirus și vigilență atunci când ne introducem datele bancare. Nicio bancă în lumea asta nu ne va trimite un link pentru a ne introducem datele acolo”, spune reprezentantul ING.

Dacă îți păstrezi banii într-un cont bancar, fără să îi investești, e ca și cum ai păstra banii la saltea, doar că aceștia sunt protejați de eventualele accidente. Indiferent că alegi să ți economiile într-un cont curent sau la saltea, aceasta este o alegere păguboasă din punct de vedere financiar.

Într-o analiză anterioară realizată de wall-street.ro am demonstrat cum un român care ține suma de 10.000 de lei într-un instrument de economisire pierde 142 de lei anual din cauza inflației, mai puțin decât unul care alege să păstreze banii la saltea (pierzând 807 de lei).

Nu există o condiție legală să ai un un anumit nivel de educație pentru a putea apela la servicii bancare.

Alin Becheanu Head of Fraud Monitoring & Prevention în cadrul ING Bank

Toți românii ar putea să aibă acces la un cont bancar cu servicii de bază gratuite, conform unei legi care are ca scop incluziunea financiară. Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare a fost adoptată, așteptând promulgarea președintelui Iohannis.

Astfel, băncile nu vor putea refuza românii care vor să își deschidă un cont bancar dacă fac dovada că nu dețin acest produs financiar. Excepțiile prin care o bancă poate să refuze un client sunt dacă acesta vrea să îl deschidă ca să finanțeze terorismul sau să comită o spălare de bani.

În condițiile în care România stă prost la capitolul educație financiară, cu toate că inițiativa Guvernului pare bună, aceasta ar putea avea efecte nocive. Persoanele care au un nivel de educație financiară mai scăzut sunt mai predispuse fraudelor online. Întrebat dacă banca impune într-un fel un nivel minim de cunoștințe financiare clientului, înainte ca acesta să apeleze la un serviciu, Alin Becheanu spune că nu există obligații legale, dar că acea persoană este instruită de către bancă înainte de a semna contractul.

„Educația este foarte importantă, iar atunci când luăm orice produs nou trebuie să știm cum funcționează. Banca oferă informații atunci când îți deschizi un cont bancar, dar nu suplinește o autoritate a statului care poate să evalueze nivelul de cunoștințe pe care le are o persoană. Nu există o condiție legală să ai un un anumit nivel de educație pentru a putea apela la servicii bancare”, concluzionează Alin Becheanu.

Ce se intâmplă cu datele mele, unde se duc acestea? Aplicații gratuite = prețul sunt datele tale

  • Nimic nu se șterge cu adevărat de pe internet;
  • Tot ce împărtășim rămâne disponibil online;
  • Nimic nu este cu adevărat gratis. Pentru servicii gratuite plătim cu datele noastre. Aceste date sunt agregate și vândute mai departe;
  • Ai grijă la influența social media asupra ta: datele publicate de tine, postările și comentariile făcute sunt analizate astfel încat să ți se prezinte continut relevant așteptărilor tale;
  • Cu cât împărtășim mai multe informații, mai multe date, cu atât identitatea noastră digitală va fi mai expusă; alege cu atenție datele pe care le completezi pe diferite formulare/ în diverse aplicații;
  • Aceleași date sunt vândute unor terți care apoi prin campanii dedicate îți pot prezenta informații trunchiate sau chiar false, cu scopul de a-ți influența deciziile sau părerile.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri