Dragostea e oarbă, însă biroul de creditare vede totul. Atunci când vrei să contractezi un credit alături de o persoană este important să cunoști istoricul de creditare a partenerului pentru a nu avea surprize în cazul în care îți este respinsă cererea la bancă. Scorul FICO este un instrument prin care banca își dă seama dacă ești sau nu un bun platnic: acesta poate să îți ofere un avantaj atunci când apelezi la un nou împrumut, dar te poate pune și „pe o listă neagră”.

Situația economică a României, cu o inflație care se află încă peste media europeană și dobânzi bancare ridicate, ar putea face românii „dependenți de iubire” prin prisma financiară. Expresia „dragostea trece prin stomac”, cu toate că s-ar traduce cu fluturii pe care îi simți atunci când te îndrăgostești, poate avea și o conotație mai pesimistă: singurătatea mai înseamnă și facturi plătite de unul singur, dar și povara ratelor la bancă pentru o singură persoană.

În ceea ce privește contractarea unui credit ipotecar, Valentin Anghel, CEO-ul AVBS Credit spune că este o variantă mai bună din punct de vedere financiar să te „înhami” la acest împrumut împreună cu partenerul. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă la un lucru: asigură-te că partenerul tău a avut o relație bună cu băncile, altfel e posibil să fi mai prost văzut de instituțiile financiare.

„Este mai ușor să obții un credit în cuplu, dar există și excepții care te pot dezavantaja atunci când vrei să contractezi un credit. Dacă unul dintre parteneri a avut o relație proastă cu băncile în trecut, în sensul în care nu și-a rambursat la timp ratele, atunci, participând împreună cu persoana iubită la noul credit, te dezavantajează”, a declarat Valentin Anghel.

Scorul FICO contează mai puțin atunci când vrei să obții un credit ipotecar

Scorul FICO a fost adoptat de România pentru a putea monitoriza modul în care românii își plătesc creditele la bancă. Acest scor are o valoare de minimum 300 până la 850 puncte și este calculat de Biroul de Credit, instituția care se află în parteneriat cu băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) din România.

Cu cât scorul FICO este mai mare, cu atât șansele ca un credit să fie acordat sunt mai mari. Cu toate acestea, Valentin punctează că în cazul creditelor ipotecare, scorul FICO contează puțin spre deloc, din moment ce garantezi cu locuința achiziționată.

„Băncile, în funcție de tipul de credit pe care vrei să-l accesezi, se uită la acest scor FICO sau nu. La creditele de nevoi personale băncile își doresc să vadă că persoana a mai avut un credit în trecut unde clientul a plătit ratele conform contractului. Când vorbim de creditele ipotecare, acolo băncile, având ca garanție imobilul, sunt mai relaxate și majoritatea nici nu se uită la acest scor FICO”, explică Valentin.

Totodată, o practică întâlnită în România este aceea de a contracta un credit de nevoi personale pentru a plăti avansul la creditul ipotecar. În acest caz, românii trebuie să știe că, indiferent dacă te împrumuți de la două bănci diferite, fiecare instituție financiară trebuie să știe că tu îți poți permite acest tip de credit.

„Orice persoană care decide să acceseze două credite, unul pentru avans, altul pentru un credit ipotecar, trebuie sa calculeze foarte bine dacă poate rambursa ambele rate, oricum va calcula și banca acest lucru. De regulă, sunt doua bănci finanțatoare. Dacă am accesat creditul de nevoi personale de la banca 1, banca 2 știe ca eu mai am un credit”, explică Valentin.

Alergătura de la o bancă la alta îți scade scorul FICO

Un sfat general pe care îl oferă economiștii este acela să te informezi temeinic înainte să iei o decizie legată de un împrumut. Dacă ești adeptului mersului „în persoană” la bancă pentru a face o simulare pentru un nou credit, trebuie să știi că acest lucru îți poate scădea scorul FICO. Atunci când apelezi într-un timp foarte scurt la multe bănci pentru a afla ce credit ți se potrivește, iar acestea te interoghează în Biroul de Credit, îți va scădea scorului FICO și, implicit, diminuează probabilitatea acordării creditului de nevoi personale dorit.

„Persoanele care au deja un scor FICO, atunci când se adresează unei bănci, acesta îi scade automat. Dacă persoana se duce la 5 bănci, fiecare bancă va interoga biroul de credit, astfel, clientului îi scade scorul FICO destul de mult. În acest fel, dacă vrei sa te întorci la prima banca unde ai trimis o solicitare, dar nu ai obținut creditul, s-ar putea să te întorci cu un scor FICO atât de scăzut încât banca să nu te mai finanțeze”, explică Valentin Anghel.

Atunci când faci o simulare prin intermediul unui broker de credite, nu este afectat scorul FICO al clientului deoarece brokerul de credite nu te interoghează la zeci de bănci pentru a stabili unde ești eligibil, ci știe concret ce bancă te poate credita în funcție de profilul tău de client, corelat cu normele de creditare actuale ale băncilor.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri